OraNoua.ro
Publicat în 8 octombrie 2014, 15:22 / 411 elite & idei

Mihai Aniței: Pe o rază de 1.000 de kilometri nu va mai exista niciun producător de talia Azomureș

Mihai Aniței: Pe o rază de 1.000 de kilometri nu va mai exista niciun producător de talia Azomureș

Trimisul special al AGERPRES, Dorina Matiș, transmite: Directorul general al SC Azomureș SA Târgu Mureș, Mihai Aniței, a declarat, la Praga, în cadrul unei dezbateri organizate de compania cehă Chemoproject Nitrogen a.s., care modernizează instalația de uree a combinatului din Târgu Mureș, că, în urma investițiilor de peste 200 de milioane de euro, pe o rază de 1.000 de kilometri nu va mai exista un producător de talia societății pe care o conduce.

‘Investiția este foarte mare. În general, în zona industrială o investiție se amortizează între 10 și 15 ani, așa s-a făcut și calculul. Noi, după investiția asta, mai aveam și alte proiecte: stația de epurare, pe care am început-o deja, avem epurare pe zona de NPK și azotat de amoniu, pe aer, și probabil că vom începe și acidul. Teoretic, în 5 ani de zile vom avea un Azomureș nou (…) Lucrurile astea trebuiau făcute de mult. Noi am avut la dispoziție doar 2 ani să avem aceste lucruri, dar am avut o moștenire grea, care e destul de strânsă. Sincer, pe mine mă îngrijorează faptul că noi vrem să facem, am dovedit că am introdus banii aceștia și i-am pus la bătaie să facem, dar timpul presează și fiecare zi care trece este foarte importantă. Dacă lucrurile astea să făceau acum 5 sau 10 ani, eram departe acum (…) Practic din fabrica de uree nu va rămâne decât foarte puțin din zona umedă, se va schimba tehnologia total, vom trece de la prill, la granulat, care înseamnă cu totul altă tehnologie. Să zicem că pe o rază de 1.000 de kilometri nu există niciun producător. Este un alt produs. Este tot uree, dar alt produs, mult mai eficient pentru fermieri. Are partea de levigație mult mai bună’, a declarat Aniței.

Potrivit acestuia, în urma investițiilor Azomureș va devenit mai eficient, în sensul că se vor reduce substanțial emisiile poluante, se va mări capacitatea de producție și se va reduce consumul de gaz metan.

‘Astea sunt cele trei mari obiective ale acestei investiții. Practic vom avea un consum energetic pe tona de produs mult mai mic, vom avea o producție mai mare cu un alt produs și ne vom încadra în limitele legale de emisie. Este altă tehnologie. Nu facem o reparație a ceea ce avem. În cazul ureei este o altă tehnologie. Va fi o reducere a consumului energetic, cu cel puțin 15% mai mică pe tona de produs’, a susținut Mihai Aniței.

Directorul general al Azomureș a arătat că la Târgu Mureș se va produce în continuare uree, însă diferită de ceea ce se produce acum, în sensul că va fi mai densă și va avea granula mai mare și că în ciuda îmbunătățirilor, compania nu va scumpi produsul.

‘Avantajul granulei mai mari și uniforme este dată de faptul că îngrășământul se distribuie cu niște palete elicoidale care îl aruncă de la 15 la 30 de metri. Granula fiind constantă și mare pe teren se face o distribuție uniformă și constantă, iar eficiența fermierilor este mult mai mare. Deci nu vor fi mai fi zone în care pământul va fi ars, iar în alte zone nu vom avea deloc îngrășământ. Acesta este marele avantaj al acestui produs. Prețul pe piață al acestui produs va fi mai mare, datorită acestui avantaj, dar nu va crește pentru că Azomureș va face eficiență energetică’, a accentuat Mihai Aniței.

Ivan Hula, directorul de proiecte al Chemoproject Nitrogen a.s. a precizat că modernizarea și extinderea fabricii de uree a Azomureș este primul proiect de acest gen din România.

‘Este primul proiect în România, dar sperăm să găsim noi clienți mai ales în zona produselor pentru agricultură, cum ar fi îngrășămintele’, a arătat Ivan Hula.

Acesta a precizat că proiectarea și execuția proiectului pe care le face Chemoproject Nitrogen a.s. duc la reducerea costurilor cu materialele de construcții, întrucât proiectarea se face într-un program 3 D, care calculează tot necesarul de materialele cu exactitate. ‘Se scanează în 3D toată suprafața respectivă, iar programul dă soluțiile, ținând evident cont de fabrica existentă’, a precizat Ivan Hula.

Directorul de proiecte al Chemoproject Nitrogen a.s. a dat asigurări că în primăvara anului viitor va începe instalarea echipamentelor la Azomureș, iar în noiembrie 2015 va fi gata întreaga fabrică de uree, iar compania lucrează cu o serie de firme din Austria, Olanda și Japonia la realizarea proiectului de la Târgu Mureș.

‘Prin investiție se va face reducerea consumului de energie, tratarea apei uzate, reducerea emisiilor de amoniac (NH3), se modifică transportul produsului finit în depozit. În cazul granulării, toată partea de aer contaminat este spălată într-un vas, cu apă sau acid azotic, în diferite etape, fiind purificat și evacuat apoi prin coș. La ora actuală în România nu există o astfel de soluție. Toate fabricile de uree produc prilling, deci folosesc turn’, a precizat Hula, care a arătat că pentru montarea echipamentelor noi și interconexiunea acestora la fabrica veche va fi nevoie de oprirea instalațiilor de 45 de zile.

Noul reactor al instalației de uree aparținând Combinatului de Îngrășăminte Chimice Azomureș, din Târgu Mureș, cu o greutate de 160 de tone, va fi livrat pe Dunăre, în luna februarie a anului 2015, a anunțat la Ternitz, în Austria, directorul general al Schoeller-Bleckmann Nitec (SBN) GmbH, Othmar Posch, executantul echipamentului.

Potrivit lui Othmar Posch, SBN Ternitz va executa trei elemente ale instalații de uree, un reactor, o coloană de distilare și un separator, care necesită o tehnologie inovatoare, sub licență Stamicarbon (Olanda), aplicată doar de câteva firme agreate.

Din totalul investiției de peste 200 milioane de euro derulată de Azomureș, pentru instalația de uree a fost semnat un contract în valoare de 78 de milioane de euro cu firma din Cehia Chemoproject Nitrogen a.s., cu sub licență Stamicarbon Olanda, care are termen de executare data de 31 decembrie 2015.

Potrivit autorizației integrate de mediu, toate investițiile în tehnologii nepoluante trebuie executate de Azomureș până la data de 1 ianuarie 2016. AGERPRES

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe