Matei Bogdan
Publicat în 10 aprilie 2019, 11:41 / 125 elite & idei

Mihai Busuioc: Este important ca instituţiile de audit să fie conştiente de schimbările care apar la nivelul UE

Mihai Busuioc: Este important ca instituţiile de audit să fie conştiente de schimbările care apar la nivelul UE

Este important ca instituţiile de audit să fie conştiente de schimbările şi dezvoltările care apar la nivelul Uniunii Europene şi să joace un rol proactiv în abordarea lor, a declarat, marţi, Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi a României, în deschiderea Reuniunii ofiţerilor de legătură din cadrul Instituţiilor Supreme de Audit din statele membre ale Uniunii Europene.

În contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, acest eveniment este organizat pentru prima dată la Bucureşti, în perioada 9-10 aprilie.

Obiectivele principale ale Reuniunii vizează planificarea şi coordonarea activităţilor desfăşurate în marja Comitetului de Contact al Preşedinţilor Instituţiilor Supreme de Audit din statele membre ale Uniunii Europene, actualizarea procedurilor şi a reglementărilor specifice acestuia, precum şi stabilirea temelor de discuţie ce vor fi incluse pe agenda evenimentului care se va desfăşura la Varşovia, în luna iunie 2019.

Discuţiile din cadrul acestui eveniment au drept scop analiza activităţilor curente ale grupurilor de lucru, precum şi pregătirea lucrărilor Comitetului de Contact cu tema ‘Europa Digitală – Provocări şi Oportunităţi pentru SAI-urile din UE’.

Reuniunea ofiţerilor de legătură din cadrul Instituţiilor Supreme de Audit cuprinde o sesiune premergătoare dezbaterilor ce vor avea loc la Varşovia cu privire la strategia digitală a Uniunii Europene în contextul provocărilor legate de auditarea proceselor de digitalizare UE şi al pregătirii Instituţiilor Supreme de Audit pentru astfel de audituri şi trece în revistă rezultatele obţinute de coordonatorii grupurilor de lucru, stabilind calendarul activităţilor pentru perioada 2020-2021.

„Reprezentăm fiecare dintre noi instituţii cu puternic impact în dezvoltarea unui sistem democratic solid şi sănătos. Activitatea noastră a cunoscut de-a lungul timpului schimbări majore şi suntem permanent chemaţi să răspundem provocărilor unei societăţi în continuă schimbare. Cred că cel mai important rol pe care dumneavoastră îl aveţi, ca ofiţeri de legătură, este de a identifica şi de a pune în discuţie dezvoltările şi schimbările care apar la nivelul Uniunii Europene cu impact în activitatea de audit. Este important ca instituţiile noastre să fie conştiente de aceste provocări, dacă se poate să le anticipeze şi să joace un rol pro-activ în abordarea lor din perspectiva auditului public extern”, a fost unul dintre mesajele preşedintelui Curţii de Conturi a României, potrivit comunicatului.

La Reuniunea ofiţerilor de legătură din cadrul Instituţiilor Supreme de Audit din statele membre ale Uniunii Europene sunt prezenţi reprezentanţii instituţiilor din ţările candidate şi potenţial candidate la aderarea UE, invitaţi în calitate de observatori activi.

Reţeaua ofiţerilor de legătură din Instituţiile Supreme de Audit deţine un important rol de coordonare, respectiv de asigurare a cooperării eficiente şi eficace în ceea ce priveşte pregătirea deciziilor şi întâlnirilor Comitetului de Contact al Preşedinţilor SAI-urilor din statele membre UE.

Ultima ora:

ObservatorRobert Lupițu: “3+1” concluzii după Conferința de Securitate de la München – SUA, NATO și est-europenii au format reduta Occidentului. Uniunea Europeană, între apetit pentru putere și actor geopolitic în șlapi

PoliticCristina Buzașu, unul dintre primii trei români din DIASPORA, în guvernul Orban

EconomieMihai Daraban: China, posibil avantajată. Cum influenţează coronavirusul economia.

ExternAlexandru Lăzescu: De ce vrea Macron o Europă suverană în parteneriat cu Rusia

EvenimenteRobert Lupițu: “3+1” concluzii după Conferința de Securitate de la München – SUA, NATO și est-europenii au format reduta Occidentului. Uniunea Europeană, între apetit pentru putere și actor geopolitic în șlapi

CulturaIon M.Ioniţă: Dezbatere „Historia“ – 75 de ani după Yalta. Cine conduce lumea?

SocialCristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European: Trebuie să avem deschiderea să folosim inteligența artificială, fără abatere de la etică, pentru a-i ajuta mai mult pe toți copiii bolnavi de cancer

MoldovaEugen Tomac: Singura șansă pentru Republica Moldova este unirea cu RomâniaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe