Matei Bogdan
Publicat în 8 mai 2019, 10:36 / 288 elite & idei

Mihai Busuioc: Vremea auditurilor tradiţionale a trecut; trebuie să ne reformăm activitatea, în contextul erei digitale

Mihai Busuioc: Vremea auditurilor tradiţionale a trecut; trebuie să ne reformăm activitatea, în contextul erei digitale

Vremea auditurilor tradiţionale a trecut, iar instituţiile supreme de audit trebuie să-şi reformeze activitatea, să-şi adapteze mijloacele tehnice şi să-şi pregătească angajaţii, în contextul erei digitale, a declarat, marţi, Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi a României.

El a participat la conferinţa preşedinţilor instituţiilor supreme de audit din statele membre ale UE, organizată la Bucureşti în contextul preşedinţiei României la Consiliul UE.

„Fără a ne uita trecutul şi tradiţia, fără a face rabat de la rolul constituţional pe care instituţiile noastre îl îndeplinesc, cred că viitorul european depinde în mare măsură de deciziile pe care le vom lua pentru reformarea instituţiilor pe care le reprezentăm. Putem mişca lucrurile într-o perspectivă modernă, perfect adaptată la nevoile şi provocările secolului al XXI-lea, sau putem să ne asumăm un rol exterior, marginal, cu impact scăzut în viaţa cetăţeanului”, a spus Busuioc, în deschiderea conferinţei.

Şeful Curţii de Conturi a arătat că auditul tradiţional nu mai oferă soluţiile aşteptate, în contextul în care societatea s-a dezvoltat foarte mult.

„Cred că, cel puţin în cadrul României, vremea auditurilor tradiţionale, exclusiv financiare sau de conformitate a trecut, pentru că acestea oferă doar o parte din răspunsurile şi concluziile pe care societatea le aşteaptă de la noi. Evidenţierea permanentă a erorilor şi corectarea lor ar trebui să vină la pachet cu soluţii, pentru o gestionare performantă a fondurilor publice”, a arătat el.

De asemenea, Busuioc a precizat că nu trebuie să uităm să evidenţiem exemplele de bună practică.

„În contextul erei digitale, care se manifestă tot mai pregnant, al accesului la informaţii şi tehnologie, al protecţiei datelor şi ameninţărilor de tip cyber-security, cred că instituţiile supreme de audit trebuie să-şi reformeze activitatea în sensul inovării şi adaptării tehnicilor folosite, termenelor de audit alese şi pregătirii resurselor umane pentru a răspunde aşteptărilor unei societăţi cât mai cosmopolite şi mai eterogene”, a continuat oficialul.

Preşedinţii Instituţiilor Supreme de Audit din statele membre ale Uniunii Europene şi din ţările candidate, Curtea de Conturi Europeană, precum şi înalţi reprezentanţi ai statului român participă marţi la Conferinţa „Inovarea în domeniul auditului la nivelul Uniunii Europene şi creşterea rolului de îndrumare al Instituţiilor Supreme de Audit în beneficiul societăţii”.

În cadrul conferinţei vor fi dezbătute aspecte de interes comun privind inovarea în domeniul auditului public extern ca răspuns la provocările actuale ale Uniunii Europene, precum şi importanţa creşterii rolului de îndrumare al Instituţiilor Supreme de Audit în beneficiul întregii societăţi.

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe