Matei Bogdan
Publicat în 8 mai 2019, 10:36 / 106 elite & idei

Mihai Busuioc: Vremea auditurilor tradiţionale a trecut; trebuie să ne reformăm activitatea, în contextul erei digitale

Mihai Busuioc: Vremea auditurilor tradiţionale a trecut; trebuie să ne reformăm activitatea, în contextul erei digitale

Vremea auditurilor tradiţionale a trecut, iar instituţiile supreme de audit trebuie să-şi reformeze activitatea, să-şi adapteze mijloacele tehnice şi să-şi pregătească angajaţii, în contextul erei digitale, a declarat, marţi, Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi a României.

El a participat la conferinţa preşedinţilor instituţiilor supreme de audit din statele membre ale UE, organizată la Bucureşti în contextul preşedinţiei României la Consiliul UE.

„Fără a ne uita trecutul şi tradiţia, fără a face rabat de la rolul constituţional pe care instituţiile noastre îl îndeplinesc, cred că viitorul european depinde în mare măsură de deciziile pe care le vom lua pentru reformarea instituţiilor pe care le reprezentăm. Putem mişca lucrurile într-o perspectivă modernă, perfect adaptată la nevoile şi provocările secolului al XXI-lea, sau putem să ne asumăm un rol exterior, marginal, cu impact scăzut în viaţa cetăţeanului”, a spus Busuioc, în deschiderea conferinţei.

Şeful Curţii de Conturi a arătat că auditul tradiţional nu mai oferă soluţiile aşteptate, în contextul în care societatea s-a dezvoltat foarte mult.

„Cred că, cel puţin în cadrul României, vremea auditurilor tradiţionale, exclusiv financiare sau de conformitate a trecut, pentru că acestea oferă doar o parte din răspunsurile şi concluziile pe care societatea le aşteaptă de la noi. Evidenţierea permanentă a erorilor şi corectarea lor ar trebui să vină la pachet cu soluţii, pentru o gestionare performantă a fondurilor publice”, a arătat el.

De asemenea, Busuioc a precizat că nu trebuie să uităm să evidenţiem exemplele de bună practică.

„În contextul erei digitale, care se manifestă tot mai pregnant, al accesului la informaţii şi tehnologie, al protecţiei datelor şi ameninţărilor de tip cyber-security, cred că instituţiile supreme de audit trebuie să-şi reformeze activitatea în sensul inovării şi adaptării tehnicilor folosite, termenelor de audit alese şi pregătirii resurselor umane pentru a răspunde aşteptărilor unei societăţi cât mai cosmopolite şi mai eterogene”, a continuat oficialul.

Preşedinţii Instituţiilor Supreme de Audit din statele membre ale Uniunii Europene şi din ţările candidate, Curtea de Conturi Europeană, precum şi înalţi reprezentanţi ai statului român participă marţi la Conferinţa „Inovarea în domeniul auditului la nivelul Uniunii Europene şi creşterea rolului de îndrumare al Instituţiilor Supreme de Audit în beneficiul societăţii”.

În cadrul conferinţei vor fi dezbătute aspecte de interes comun privind inovarea în domeniul auditului public extern ca răspuns la provocările actuale ale Uniunii Europene, precum şi importanţa creşterii rolului de îndrumare al Instituţiilor Supreme de Audit în beneficiul întregii societăţi.

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Timbrul românesc omagiază istoria și valorile românești

PoliticIoana Petrescu: ProRomânia pune condiţii pentru a vota moţiunea PNL. Să vedem alternativa. Nu poţi da jos un Guvern fără să ştii ce pui în loc. USR e iresponsabil

EconomieGeorge Cristian Maior, salută anunțul făcut de fondatorul companiei Tesla, Elon Musk, de a intra pe piața din România

ExternRobert Lupițu: De la ”Comisia ultimei șanse” la ”Comisia geopolitică” – Mic îndreptar al portofoliilor și numirilor din echipa Ursulei von der Leyen. Ce înseamnă domeniul transporturilor pentru România

EvenimenteDragoș Preda: Invitație pentru Membrii Club Romania

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc omagiază istoria și valorile românești

SocialRaed Arafat prezintă 14 măsuri prin care se doreşte reorganizarea sistemului de urgenţă 112

MoldovaIulian Chifu: La Chişinău – majoritate de coaliţie, fără cheie de control şi fără frâneClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe