Adriana
Publicat în 8 martie 2017, 21:21 / 188 elite & idei

Mihai Daraban: Corupția are efecte devastatoare asupra competitivității și antreprenoriatului din România

Mihai Daraban: Corupția are efecte devastatoare asupra competitivității și antreprenoriatului din România
+ Observator

Asigurarea unui mediu de afaceri fără corupţie constituie premisa necesară pentru o mai puternică implicare economică a investitorilor americani pe piaţa autohtonă, consideră Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ ţi Industrie a României (CCIR).
Conform datelor Registrului Comerţului, la finele lunii ianuarie a.c., pe piaţa locală operau un număr de 7.291 de societăţi cu capital american, cu un total al capitalului social subscris de doar 800,35 milioane de euro, SUA fiind pe locul 14 în topul celor mai mari investitori străini. În cee ace priveşte volumul schimburilor comerciale, România înregistrează excendent comercial în relaţia cu SUA, exporturile ruidicându-se la 884 mil. euro faţă de importuri de 583 mil. euro, realizate în perioada ianuarie-noiembrie 2016.

„Nu stăm chiar rău în relaţia cu Statele Unite. Problema noastră este că nu avem o bursă de valori suficient de activă, flexibilă şi capitalizată, pentru că profilul investitorului american este de a juca pe bursa de valori. Din păcate, nu suntem suficient de pregătiţi sau economia românească nu a capitalizat suficient bursa astfel încât să reprezinte un interes pentru investitorii americani”, a menţionat Mihai Daraban, în cadrul evenimentului “Business without Corruption”, iniţiat de Camera de Comerţ şi Industrie a României în colaborare cu General Dynamics, eveniment care se desfăşoara în perioada 7-8 martie la CCIR.

„Asigurarea unui mediu de afaceri fără corupţie constituie premisa necesară pentru o mai puternică implicare economică în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA. “Intenţia noastră este de a promova, în cadrul comunităţii de afaceri, o cultură bazată pe refuzul oricărei forme de corupţie. Suntem astfel angajaţi într-un efort continuu de combatere şi control al fenomenului corupţiei, pentru că înţelegem efectele devastatatoare pe care le are inclusiv asupra competitivităţii şi antreprenoriatului”, a declarat, în deschiderea evenimentului, preşedintele CCIR.

El a enumerat câteva dintre documentele strategice adoptate de CCIR în acest scop, printre ele aflându-se Codul pentru Etică şi Integritate şi Declaraţia de Integritate, prin care CCIR a afirmat adeziunea la principiile, valorile şi obiectivele Strategiei Naţionale Anti-Corupţie 2016 – 2020. „Condamnăm toate tipurile de corupţie; subliniez angajamentul nostru în ceea ce priveşte cooperarea instituţională pentru consolidarea cadrului legislativ de combatere a corupţiei”, a mai spus Mihai Daraban.

Două treimi din mediul de afaceri apreciază acţiunile DNA

Oficialul CCIR a arătat că, potrivit unui sondaj realizat de CSOP, majoritatea oamenilor de afaceri români susţin lupta anticorupţie. „De doi ani consecutiv realizăm sondaje de opinie cu terţe institute şi pot să vă spun că la fiecare sondaj, şi cel prezentat anul trecut, şi cel de acum doi ani, 65% din mediul de afaceri este de acord cu acţiunile DNA. Vrem, nu vrem, aceasta este realitatea exprimată de agenţii economici, pentru că au început să vadă transparenţa şi şansa în ceea ce înseamnă licitaţie publică”, a susţinut preşedintele Camerei Române de Comerţ. Întrebat cum reacţionează investitorii străini când văd cum politicienii modifică foarte des legislaţia din România, Mihai Dărăban a menţionat că aceasta este una dintre cele mai mari probleme ale României.
“Mai în glumă, mai în serios, ferească Dumnezeu să ai un zbor mai lung spre America de Sud, fiind zborul atât de lung se poate schimba legislaţia până la sosire”, a dat un exemplu preşedintele CCIR.

“În diplomaţie economică, pe lângă a-ţi prezenta produsele şi serviciile pe care le poţi oferi, e întrebarea aceea uzuală care ţi se pune oriunde: nivelul de taxare la tine în ţară, taxarea forţei de muncă, dacă avem legea parteneriatului public-privat, ce înseamnă aplicarea ei. Sunt lucruri la care ne dăm seama că nu putem să răspundem. Noi, care ne implicăm ca instituţie în promovarea aceasta economică, avem de luptat cu aceste cutume care sunt un „never ending story” şi nu ne stabilizăm odată”, a mai spus preşedintele CCIR.

Potrivit lui Mihai Daraban, autorităţile române ar trebui să înveţe şi să preia din legislaţia americană şi cea europeană, aşa încât greşelile făcute de ei să nu fie repetate de noi. “Din 1977 există o legislaţie potrivit căreia oamenii de afaceri americani care au comis fapte de corupţie în afara graniţelor SUA sunt penalizaţi cu amenzi uriaşe”, a spus Daraban, amintind amenda de 180 de milioane de dolari plătită de concernul Hewlett-Packard, după ce s-a dovedit că a acţionat ilegal în raport cu autorităţile poloneze. “Există astfel de legislaţie şi în ţări din Europa, precum Marea Britanie, iar noi trebuie să ne adaptăm şi am atras în acest proiect compania General Dynamics, care este al cincilea mare producător de armanent din lume, dar are o divizie de luptă anticorupţie, condusă de un senior vicepreşedinte care a fost în departamentul de Justiţie din Statele Unite. Avem de învăţat de la ei”, a mai spus Daraban.

Klemm: “Încurajez România să continue lupta împotriva corupţiei”

Conform unui studiu al Departamentului de Stat al SUA, corupţia conduce la creşterea costurilor în afaceri în medie cu 20%, dar şi a riscurilor, a subliniat, în cadrul evenimentului ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm. Acesta a ţinut să aprecieze investiţia României în securitatea internaţională atât în regiunea Mării Negre, cât şi pe câmpuri de luptă aflate la mare distanţă.
“Recunoaştem şi creşterea economică puternică de care se bucură România în prezent. Însă contribuţia României în ce priveşte lupta sa împotriva corupţiei a fost cu adevărat benefică parteneriatului nostru strategic şi l-a consolidat. Ea este recunoscută în Statele Unite, în capitalele ţărilor membre UE şi încurajez ferm România să continue lupta împotriva corupţiei”, a mai spus Hans Klemm.

La rândul său, Steven Saiget, vicepreşedinte în cadrul General Dynamics Corporation, a declarat că „acest tip de seminarii asigură contactul firmelor cu cele mai bune practici folosite de companii din SUA şi la nivel global, americane”. El a subliniat şi faptul că implicarea în combaterea corupţiei este esenţială, „altfel nu vom crede în produsele, serviciile şi în companiile voastre”.
http://www.capital.ro/daraban-coruptia-are-efecte-devastatoare-asupra-antreprenorilor-1.html

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe