Matei Bogdan
Publicat în 22 ianuarie 2020, 15:01 / 109 elite & idei

Mihai Daraban: România a preluat preşedinţia OCEMN de la 1 ianuarie; CCIR va conduce Consiliul de Afaceri al organizaţiei

Mihai Daraban: România a preluat preşedinţia OCEMN de la 1 ianuarie; CCIR va conduce Consiliul de Afaceri al organizaţiei

România a preluat, începând cu data de 1 ianuarie 2020, Preşedinţia-în-Exerciţiu (PiE) a Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), iar Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) – PiE a Consiliului de Afaceri al OCEMN (CA OCEMN) pentru o perioadă de şase luni, se arată într-un comunicat de presă al Camerei.

În acest context, pentru perioada mandatului României, 1 ianuarie – 30 iunie 2020, în funcţia de preşedinte în exerciţiu al Consiliului de Afaceri al OCEMN a fost desemnat Mihai Daraban, preşedintele CCIR, iar în calitate de secretar general a fost numit Eduard Costin, directorul Direcţiei de Relaţii Externe.

„CCIR îşi va concentra atenţia asupra unuia dintre obiectivele majore ce va fi asumat pe durata acestui mandat, şi anume creşterea profilului şi relevanţei CA al OCEMN în raport cu statele membre, prin sporirea eficienţei şi performanţei organizaţiei. Totodată, pe palier sectorial, CCIR va milita pentru promovarea cooperării în domeniile cheie pentru dezvoltarea economică sustenabilă a regiunii: transporturi şi conectivitate; protecţia mediului înconjurător; energie verde şi competitivitate”, a declarat Daraban.

Consiliul de Afaceri al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (CA OCEMN) a fost înfiinţat la 30 august 1992 şi a devenit operaţional la 1 mai 1993. La sfârşitul lunii martie 1995, Camera de Comerţ şi Industrie a României, prin preşedintele acesteia, a fost desemnată de către Ministerul Afacerilor Externe al României ca reprezentantă a comunităţii de afaceri din România în acest Consiliu, luând parte la activitatea acestuia.

Preşedinţia organizaţiei este asigurată prin rotaţie la fiecare şase luni. Ultimul mandat al Preşedinţiei-în-Exerciţiu a României a fost în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2015. În timpul Preşedinţiei, România a urmărit cu prioritate consolidarea misiunii economice a BSEC.

Statele membre ale Consiliului de Afaceri sunt: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Serbia, Rusia, Turcia şi Ucraina.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe