Adriana
Publicat în 18 octombrie 2017, 14:51 / 166 elite & idei

Mihai Daraban: Schimburile comerciale dintre România și Lituania au ajuns la 85 mil. euro în S1 2017

Mihai Daraban: Schimburile comerciale dintre România și Lituania au ajuns la 85 mil. euro în S1 2017
+ Observator

Investiții, parteneriate, schimburi comerciale. Sunt doar câteva dintre temele dezbătute luni, la București, în cadrul seminarului de afaceri România-Lituania, organizat de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Meșteșuguri din Vilnius.

”În anul 2016, am avut schimburi comerciale de 144 mil. euro, dar dacă privim cifrele de anul acesta, constatăm că doar în primele 6 luni am atins cifra de 85 mil. euro, ceea ce ne dă curaj şi speranţa că cifrele de anul trecut vor fi cu mult depăşite de cele de anul acesta”, a declarat Mihai Daraban, preşedintele CCIR. Acesta a amintit de importanţa „Alianţei celor trei mări” ca obiectiv de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie la nivelul UE şi, totodată, de dezvoltare a rutelor de transport: „Am convingerea că, odată cu dezvoltarea reţelei de transporturi, PIB-ul ţărilor incluse în această alianţă se va dubla”. Companiile participante la seminar au avut oportunitatea de a intra în contact direct cu potenţiali parteneri de afaceri din Lituania, care activează în diverse domenii de activitate, pentru a dezvolta noi relaţii de colaborare.

„Sper ca în viitor, relaţiile economice şi comerciale dintre ţările noastre să atingă cote şi mai mari. Am observat un mare potenţial în acest sens. Trebuie să vorbim mai mult despre turism, doar patru mii de turişti au fost înregistraţi de ambele părţi. (…) România şi Lituania au un scop comun, acela de a aduce investitorii din Europa de Est, mai aproape de UE”, a declarat, la rândul său, Viktoras Pranckietis, preşedintele Parlamentului lituanian, care a condus delegaţia de oameni de afaceri lituanieni, la Bucureşti.

De asemenea, potrivit lui Dan Vîlceanu, preşedintele grupului parlamentar România-Lituania din Senatul României, există o relaţie de bună cooperare cu Lituania, bazată pe interese comune şi valori fundamentale. „Anul trecut, am sărbătorit 25 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice dintre ţările noastre. (…) Unul dintre obiectivele principale ale grupului parlamentar România-Lituania urmăreşte un dialog mai strâns la nivel politic, în vederea dezvoltării relaţiilor economice, astfel încât, ulterior, acest fapt să se resimtă în viaţa cotidiană a cetăţenilor ambelor ţări”, a punctat acesta.

La eveniment au mai participat şi Laura Kovaliovaitė, Consul Onorific al Lituaniei în România, E.S. Ambasadorul Lituaniei la Bucureşti, dl. Arvydas Pocius. Totodată, prezentările mediului de afaceri român şi ale celui lituanian au fost făcute de către Cristina Cocîrlă, Agenţia Invest Romania, şi Aldona Kabokienė, membru în Consiliul de Conducere al Camera de Comerţ, Industrie şi Meşteşuguri din Vilnius.

http://www.capital.ro/schimburile-comerciale-dintre-romania-si-lituania-au-ajuns-la-85-mil-euro-in-s1-2017.html

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe