Adriana
Publicat în 22 martie 2017, 17:59 / 167 elite & idei

Mihai Daraban: Suntem pe locul 27 din 28 la productivitate

Mihai Daraban: Suntem pe locul 27 din 28 la productivitate
+ Observator

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a fost marţi, 21 martie, gazda conferinţei „Falia dintre economia românească şi România productivă: Politici necesare să o închidem” In ciuda faptului că România s-a situat pe locul doi între statele Uniunii Europene la creşterea productivităţii reale a muncii pe persoană angajată în anul 2015 faţă de anul precedent (+4,7%), România ocupă penultimul loc conform Eurostat. Irlanda a ocupat primul loc (+5,0%), pe pozitiile următoare venind Cehia şi Malta (fiecare cu câte +3,1%). În schimb, ne-am situat pe primul loc la nivelul cumulat faţă de anul de referinţă 2010 (+20,3%), mult peste celelalte ţări de pe podium, Letonia (+13,6%) şi Irlanda (+13,3%).

Plecând de la problemele cu care se confruntă mediul de afaceri din România evenimentul şi-a propus identificarea mecnismelor care pot rezolva reducerea decalajului privind productivitatea muncii faţă de ţările care ocupă poziţii fruntaşe.

Preşedintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a declarat că şi-a exprimat îngrijorarea în legătură situaţia reală în care se afla productivitatea românească: „Suntem pe locul 27 din 28 la productivitate (…). Consider că acel avantaj de acum 15 ani cu forţa de muncă calificată a dispărut cu desăvârşire din România, a mai rămas doar nivelul scăzut de salarizare care ne mai face competitivi şi, dacă vreţi, atractivi pentru anumite domenii de activitate. În continuare voi susţine că învăţământul românesc cu economia reală sunt două linii paralele. Este lupta noastră (n.r. lupta CCIR) pentru adoptarea sistemului de învăţământ dual”.

http://www.capital.ro/ccir-politici-pentru-cresterea-productivitatii-in-romania.html

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe