Bogdan Daradan
Publicat în 3 decembrie 2012, 17:30 / 610 elite & idei

Mihai Ghimpu: Adoptarea unei legi încă nu înseamnă reformă

Mihai Ghimpu: Adoptarea unei legi încă nu înseamnă reformă

Jurnalistul Constantin Tanase scrie in editorialul sau de astăzi, în „Timpul”, că vizita lui Jose Manuel Barroso la Chișinău a fost cu adevărat una istorică. După această vizită, guvernarea, liderii AIE nu mai au spațiu de manevră – ori se solidarizează în jurul unui scop comun, taie în carne vie, chiar în propria lor carne! – fac reforme și declară război corupției, ori pleacă huiduiți de la guvernare în ritmul marșului funebru cântat la căpătâiul unei povești de succes de către gorniștii lui Putin. Despre nevoia promovarii reformelor Europa Liberă a discutat cu presedintele liberalilor Mihai Ghimpu.

Europa Liberă: În ce măsură astăzi sunteţi mulţumit de felul cum se promovează reformele în Republica Moldova?

Mihai Ghimpu: „Reformele se promovează în funcţie de perceperea omului. Perceperea omului vine de la cultura poporului, a societăţii, de la profesionalism. Este loc de mai bine. Nu reuşim să corespundă standardelor europene toate legile pe care vrem să le ajustăm. Pe alocuri, mai avem şi unele interese care se lipesc de standarde, ca să meargă ca la moldoveni, cum e, de obicei, la noi. Care e în funcţie, vede legea cum îi place lui, cum îi convine lui.”

Europa Liberă: Şi legea chiar poate fi interpretată în funcţie de interesul pe care-l ai?

Mihai Ghimpu: „Da, nu cred că numai o singură lege în Republica Moldova a fost adoptată în funcţie de viziunea celor care stau în fruntea unei instituţii a statului.”

Europa Liberă: Care din reforme trenează?

Mihai Ghimpu:Cam toate. Fiindcă noi n-am dus încă la bun sfârşit niciun domeniu: nici educaţie, nici medicină, nici justiţie, nici procuratură. Încercăm, adoptăm legi, cu toate că adoptarea unei legi încă nu înseamnă reformă, pe de o parte. Pe de altă parte, pentru adoptarea legilor, chiar dacă ele sunt bune, e nevoie de timp. Trebuie implementate, dar iarăşi depinde şi de cel care le implementează. Eu îmi amintesc odată un caz. Am adoptat o lege şi, ca de obicei, cum se practică la noi, se adoptă şi un regulament. Regulamentul trebuie să vină strict să îndeplinească prevederea legii. Văd că acesta contravine, îl sun pe unul de la guvern şi îl întreb: „Măi, ce e cu treaba asta?”. Şi el zice: „Dar n-om mai îndeplini noi aiureala voastră de lege!”

Europa Liberă: Am fost în câteva sate din raionul Criuleni şi am întrebat cetăţenii ce înţeleg prin promovarea reformelor. Şi ei mi-au spus: locuri de muncă bine plătite, luptă cu corupţia, luptă cu birocraţia…

Mihai Ghimpu: „Percep corect cetăţenii. Reformele la aceasta trebuie să aducă. Când vorbim de o politică fiscală bună, trebuie să ne gândim să avem o politică fiscală bună, care să susţină dezvoltarea economiei, dar nu să înăduşe agentul economic, care contribuie la creşterea economică a Republicii Moldova. Dacă vorbim de lupta cu corupţia, înseamnă că trebuie să avem legi, care să vină să o combată. Dar nu să protejeze, de exemplu, contrabanda, prin excluderea răspunderii penale. Aceasta nicicum nu poate contribui la dezvoltarea economiei. Fiindcă corupţia, contrabanda sunt fenomene care nu permit să se dezvolte economia. În loc să vină banii în buget (ceea ce înseamnă deschideri politice în dezvoltarea business-ului mic şi mijlociu şi altele), se duc în buzunarul cuiva, se duc în off-shore.”

Europa Liberă: De ce nu vă reuşeşte să eliminaţi economia tenebră?

Mihai Ghimpu: „Iarăşi este nevoie de timp. Eu am impresia că la noi acei care deţin funcţii în stat consideră că în republică poartă răspundere trei-patru persoane: preşedinţii partidelor care sunt la guvernare. Restul pe ei nu-i deranjează. Şi aşa şi este. Cine le cere socoteală? Şi fiecare îşi rezolvă problemele lui, implementează legea cum vrea. De exemplu, am avut Legea cu privire la activitatea farmaceutică, modificarea operată prevedea amplasarea farmaciilor la distanţa minimă de 250 metri. Aceasta n-a fost implementată de executiv, de Ministerul Sănătăţii. Ba din contra, chiar au încălcat-o. Şi acuma vin din nou să o modificăm, să permitem.”

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe