Adriana
Publicat în 24 septembrie 2013, 23:12 / 75 elite & idei

Mihai Tănăsescu, despre imprumutul BRD: Acesta este cel mai mare credit acordat vreodată de către BEI unei bănci româneşti

Mihai Tănăsescu, despre imprumutul BRD: Acesta este cel mai mare credit acordat vreodată de către BEI unei bănci româneşti
+ Observator

BRD a contractat un împrumut în valoare de 100 milioane euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), acesta reprezentând cel mai mare împrumut acordat vreodată de BEI unei bănci româneşti, potrivit lui Mihai Tănăsescu, vicepreşedintele BEI, responsabil cu operaţiunile de creditare în România.
Suma este destinată finanţării proiectelor care contribuie la creşterea ocupării forţei de muncă, îmbunătăţesc accesul la finanţare pe termen mediu şi lung pentru companiile româneşti şi măresc competitivitatea economiei autohtone.
Fondurile BEI vor fi folosite pentru finanţarea proiectele promovate de IMM-uri, corporaţii medii şi entităţi din sectorul public, precum şi pe cele ale altor tipuri de agenţi economici privaţi din ţara noastră.
Sprijinirea finanţării proiectelor implementate în special de IMM-uri şi corporaţiile medii reprezintă un obiectiv cheie al BEI la nivel autohton, întrucât IMM-urile şi sectorul corporaţiilor medii reprezintă un motor de creştere şi de inovare, potrivit lui Mihai Tănăsescu. Oficialul BEI a declarat: „Acesta este cel mai mare împrumut pe care BEI l-a acordat vreodată unei bănci româneşti. Este un parteneriat de lungă durată, al patrulea împrumut pe care BEI îl acordă BRD. Până în prezent, inclusiv acest împrumut, BRD a contractat de la BEI, în total, 230 milioane de euro. Acest parteneriat este bazat pe încredere şi pe rezultate foarte bune în implementarea împrumuturilor. Rolul acestui credit este să ajute IMM-urile. BEI are în atribuţiile sale acest gen de cooperare, prin sistemul bancar, să aloce sume de bani IMM-urilor. Banii primiţi de la noi au fost injectaţi în economia reală şi sperăm ca şi această tranşă să fie transferată economiei din România. Din suma de 100 milioane de euro, 2,4 milioane de euro sunt pentru încurajarea energiei eficiente şi se acordă cu prioritate acelor IMM-uri care promovează proiectele focalizate pe acţiuni de îmbunătăţire a climatului şi proiectele de energie eficientă. BEI este în continuare determinată să acorde şi să lucreze cu România, ţară în care, de la începuturi până în prezent, a acordat 9,5 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde au mers către IMM-uri”.
Acest credit este acordat în cadrul Planului Comun de Acţiune al Instituţiilor Financiare Internaţionale pentru Europa Centrală şi de Sud-Est, care se concentrează pe asigurarea unui acces mai bun la finanţare pe termen lung pentru IMM-urile europene, cu scopul de a le ajuta să depăşească efectele crizei financiare. Fondurile vor sprijini creşterea prin încurajarea restructurării, consolidării şi diversificării economice, precum şi prin îmbunătăţirea competitivităţii pe termen lung prin facilitarea accesului la credite pe termen lung.
„BRD crede că România este pe drumul cel bun către regăsirea performanţei economice şi doreşte să sprijine companiile româneşti prin intermediul profesionalismului şi implicării sale în economia reală, a declarat Philippe Lhotte, Preşedinte – Director General al BRD, adăugând: „Suntem conştienţi de importanţa vitală a IMM-urilor şi corporaţiilor medii pentru structura economică a ţării şi pentru dezvoltarea ei viitoare. De aceea oferim produse adaptate şi întreaga noastră expertiză companiilor care doresc să atingă, prin inovare, performanţa în afaceri. Creditarea este de o importanţă crucială pentru o ţară care îşi doreşte să aibă o creştere semnificativă, iar noi suntem cu siguranţă în măsură să contribuim la progresul României”.
De la începutul anului, BEI a acordat trei credite instituţiilor financiare din sistemul nostru bancar: unul de 40 milioane de euro către ING Bank, unul de 45 milioane de euro către CEC Bank şi unul de 100 milioane de euro către BRD. Pentru anul viitor, BEI intenţionează să acorde aproximativ 500 milioane de euro, conform lui Mihai Tănăsescu, domnia sa indicând faptul că BEI intenţionează să îşi majoreze, în viitorul apropiat, numărul de instituţii financiare cu care are parteneriate, de la 11 la 14-15.
O parte importantă a creditelor acordate de BEI în România o constituie împrumuturile acordate instituţiilor financiare pentru finanţarea companiilor, în special IMM-uri şi corporaţii medii. În ultimii cinci ani, BEI a acordat linii de credit în valoare de 800 milioane de euro băncilor şi companiilor de leasing din ţara noastră. Reţeaua locală de intermediari ai BEI cuprinde, în prezent, 11 instituţii financiare active.
www.bursa.ro

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe