OraNoua.ro
Publicat în 18 iunie 2014, 20:48 / 241 elite & idei

Mihai Tănăsescu: După expirarea acordului cu FMI, România poate sta pe picioarele ei

Mihai Tănăsescu: După expirarea acordului cu FMI, România poate sta pe picioarele ei

România are capacitatea să se ghideze singură și să-și consolideze strategiile, după expirarea actualului acord cu Fondul Monetar Internațional, a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Mihai Tănăsescu, fost reprezentant al României la FMI.

‘Este timpul să stăm pe picioarele noastre și cred că după expirarea acestui acord, România va sta pe picioarele ei, vom avea capacitatea de a ne putea ghida și consolida strategiile noastre singuri, fără să ne mai spună unul și altul ce trebuie să facem. Avem această capacitate și trebuie să o dezvoltăm’, a spus Tănăsescu.

Acesta a reamintit că România a avut, în ultimii ani, nevoie de o ancoră de stabilitate macroeconomică, însă în prezent are credibilitatea necesară și poate progresa economic prin forțele proprii.

‘România a avut întotdeauna câte o ancoră. Aceste acorduri cu Fondul Monetar Internațional, cu Banca Mondială și Comisia Europeană au constituit niște ancore foarte importante și au creat o anumită stabilitate României. Aceasta a arătat, de fapt, credibilitatea acesteia și, nu în ultimul rând, arată un tip de viziune strategică pe termen mediu și lung și cred că România are acum ea însăși această capabilitate’, a subliniat vicepreședintele BEI.

O misiune a Fondului Monetar Internațional se află la București, în perioada 2 — 16 iunie, pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu România.

La jumătatea lunii mai a acestui an, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat, într-un interviu la Radio România Actualități (RRA), că actualul acord al României cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană este cu siguranță ultimul.

Acordul cu instituțiile financiare internaționale expiră la jumătatea anului viitor.

‘După 2015 nu vom mai avea acord. Acesta este cu siguranță ultimul acord cu FMI și Comisia Europeană. A fost un acord de 20 de miliarde în 2009. S-au și luat banii. Alt acord, de cinci miliarde, din 2011, nu s-au luat banii și a fost preventiv. Alt acord în 2013, de patru miliarde — FMI și Comisia Europeană — iarăși nu se iau banii, dar este un acord preventiv de stabilitate, asigură o ancoră’, a arătat Voinea la vremea respectivă.

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe