OraNoua.ro
Publicat în 20 martie 2013, 21:24 / 487 elite & idei

Mihai Tănăsescu, Răsvan Radu și Mugur Isărescu au participat la reuniunea anuală a Comisiei Trilaterale

Mihai Tănăsescu, Răsvan Radu și Mugur Isărescu au participat la reuniunea anuală a Comisiei Trilaterale
+ Economie • + Observator

Mihai Tănăsescu, Răsvan Radu și Mugur Isărescu au participat la reuniunea anuală a Comisiei Trilaterale, recunoscută drept una dintre cele mai influente organizaţii globale low profile care reuneşte lideri ai lumii financiare, corporatiste şi politice, transmite ZF.

În prezent trei români sunt membri ai acestui corp informal care se întruneşte periodic pentru a discuta probleme şi tendinţe cu impact internaţional: Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii şi Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank. În organizaţie nu se intră decât pe bază de invitaţie, cu susţinerea unor membri, fiecare ţară care aparţine uneia din cele trei ramuri continentale având alocat un plafon pentru numărul de locuri. România face parte dintre statele din ramura europeană cu cote între 1 şi 6 locuri.

Adunarea de la Berlin, care a marcat şi aniversarea a 40 de ani de la înfiinţarea acestei structuri foarte discrete, a reunit membri din toate cele trei mari ramuri ale organizaţiei – Europa, America de Nord şi Asia-Pacific. La eveniment a participat şi cancelarul Germaniei Angela Merkel, care a susţinut vineri un discurs, chiar dacă nu este membru.

Isărescu a ţinut să menţioneze că la Trilaterală s-a discutat cu privire la independenţa energetică a SUA, „ceea ce reprezintă o schimbare extraordinară“.

„Faptul că rezervele de ţiţei nu s-au terminat, cum prevedea primul Raport al Clubului de la Roma, în 1972, faptul că acum la Trilaterală, de exemplu, s-a dezbătut independenţa energetică a Statelor Unite – o schimbare extraordinară geopolitică americană (…), nu cred că schimbă problema sau datele esenţiale ale problemei, adică împăcarea omului cu natura. Aici este nevoie de dezbateri serioase pentru că problematica este foarte complexă. Cred eu că şi complexitatea lumii este deosebită“, a spus guvernatorul BNR.

Reuniunea Trilateralei de la Berlin din week end-ul trecut a avut loc în paralel cu şedinţa miniştrilor de finanţe din zona euro care au impus Ciprului să taxeze depozitele din bănci în schimbul unui ajutor de 10 mld. euro pentru salvarea insulei de la un colaps financiar, decizia fiind luată la presiunea statelor din jumătatea nordică a eurozonei.

Ramura europeană a Trilateralei este condusă de fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet, care l-a înlocuit pe Mario Monti după ce acesta a fost numit premier al Italiei. Unul dintre vicepreşedinţii ramurii este influentul lider politic german Michael Fuchs, membru al Bundestagului şi vicepreşedinte al grupului parlamentar CDU/CSU – alianţa conservatoare care o susţine pe Merkel.

Isărescu este membru al comitetului executiv al Trilateralei, iar în octombrie 2010 a fost gazda unei întruniri a ramurii europene organizate la Bucureşti.

Încă şi mai puternic decât Trilaterala este Grupul Bilderberg, care este şi mai bătrân având deja peste 60 de ani şi care chiar se ţine departe de ochii şi urechile publicului, ca atare fiind considerat o structură cu dimensiuni oculte, care poate decide soarta unei ţări sau alteia.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe