Adriana
Publicat în 14 mai 2012, 21:23 / 555 elite & idei

Mihai Tănăsescu: Sunt bani pentru salarii. Reducerea CAS sau TVA mai așteaptă

Mihai Tănăsescu: Sunt bani pentru salarii. Reducerea CAS sau TVA mai așteaptă
+ Economie • + Observator

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, crede că situaţia veniturilor colectate de fostul guvern în trimes­trul I permite actualului executiv să majoreze salariile bugetarilor în 2012. Şanse există şi pentru pensii, dacă se găsesc resurse. Rămâne însă puţin probabilă, anul acesta, majorarea salariului minim pe economie, iar scăderea CAS sau a TVA – imposibilă

Capital: Deficitul bugetar pe primul trimestru s-a încadrat în ţinta convenită cu FMI. Ar fi fost posibil acest lucru dacă nu s-ar fi decalat termenul de plată a impozitului pe profit din aprilie în martie? Mihai Tănăsescu: Acea decalare a ajutat la atingerea ţintei, dar trebuie luată în calcul întreaga execuţie bugetară. Eforturile care au fost făcute, chiar în condiţiile vremii nefavorabile, au permis încadrarea în această ţintă a deficitului.

Capital: Este suficient de bună situaţia încasărilor pentru a permite majorarea salariilor bugetarilor? Mihai Tănăsescu: Situaţia veniturilor arată un trend crescător şi decizia este a noului guvern. În funcţie de această decizie, cred că există posibilităţi mari de găsire a unor resurse pentru reîntregirea salariilor. Capital: Fără a creşte deficitul bugetar pe 2012 de la actuala ţintă de 1,9% din PIB? Mihai Tănăsescu: Angajamentul României în momentul de faţă este ferm, de a atinge un deficit fiscal, la sfârşitul anului, de sub 3% din PIB în termeni ESA. Acesta e punctul de referniţă. Cred că prin programul de guvernare se va respecta acest angajament. Capital: FMI va fi deci de acord cu un deficit mai mare de 1,9%, cât timp nu depăşeşte 3% din PIB? Mihai Tănăsescu: Trebuie să privim într-o dinamică măsurile care vor fi luate acum. Trebuie să fie măsuri sustenabile, care, pe lângă atingerea obiectivelor pe 2012, să fie durabile şi pentru 2013.
Capital: Pentru a asigura resursele creşterii salariilor, sunt de preferat noi tăieri de cheltuieli, sau creşterea impozitelor? Mihai Tănăsescu: Este limpede că politica fiscală va fi neschimba­tă în următoarele șase luni. Se va urma acelaşi tip de politică fiscală din punctul de vedere al taxelor, şi de aceea cred că trebuie să se analizeze echi­librul între modul de colectare a veniturilor, inclusiv cele din zona evaziunii fiscale, şi efectuarea unor cheltuieli cu priorităţi şi destinaţii foarte bine stabilite.
Capital: Pot fi majorate şi pensiile tot anul acesta? Mihai Tănăsescu: Important este să se găsească priorităţile noului guvern. Dacă acestea vor fi priorităţile, cu siguranţă se vor găsi şi resursele. Această analiză va fi realizată zilele următoare între autorităţi şi reprezentanţii FMI. Capital: Pot fi susţinute anul acesta, dacă s-ar încadra printre priorităţile Guvernului, şi reducerea CAS sau a TVA? Mihai Tănăsescu: Aceste decizii, dacă vor fi luate, probabil vor fi luate doar după anul 2012.
Capital: Este oportună majorarea salariului minim pe economie? Mihai Tănăsescu: Ea trebuie privită într-un context mai larg de competitivitate, într-un context de încasări cel puţin neutre la nivelul asigurărilor sociale. Această analiză nu se poate face fără a vedea şi repercusiunile pe care le-ar avea creşterea salariului minim la nivelul întregii economii. Această analiză complexă probabil va avea loc după sfârşitul acestui an sau va fi parte a politicilor prezentate în campania electorală. Capital: Instituţiile publice nu au voie să facă noi angajări, în afara regulii un angajat nou la şapte plecaţi. Trebuie menţinută restricţia? Mihai Tănăsescu: Aici trebuie să fim puţin mai flexibili. A păstra principiul de bază la nivelul bugetului e foarte important, dar ea trebuie privită cu flexibilitate de la un sector la altul şi mă refer aici în special la domeniul sănătăţii, unde nevoia de încadrare a unor medici e mult mai mare decât în alte segmente.
Capital: Cum poate fi redus deficitul sistemului public de pensii? Mihai Tănăsescu: Măsurile structurale care au fost luate deja creează bazele unei reduceri treptate a deficitului. Bugetul asigurărilor sociale de stat are un decalaj mare între venituri şi cheltuieli, care nu se poate diminua decât prin crearea de noi locuri de muncă.
Capital: Renunţarea la Pilonul II al pensiilor private obligatorii, idee vehiculată în ultima perioadă, este o soluţie? Mihai Tănăsescu: Personal, nu cred că este o soluţie. Cred că Pilonul II de pensii trebuie încurajat. Nu aş renunţa la el. E un tip de instrument care duce la valoare adăugată, la avantaje pecuniare în viitor pentru cei care contribuie la fondurile private.
Capital: Sunteţi şi adeptul unei treceri mai rapide către sistemul privat de pensii dinspre sistemul public ajuns falimentar din cauza îmbătrânirii populaţiei? Mihai Tănăsescu: Există la ora actuală un calendar de trecere către fondurile private. Trebuie încurajat şi, cu cât va creşte mai mult sistemul privat, va fi un lucru bun pentru siguranţa celor care contribuie.
Capital: Noul guvern ia în calcul revenirea la impozitarea progresivă a veniturilor, renunţând la cota unică. Este oportună? Mihai Tănăsescu: E o decizie politică modul în care va arăta sistemul fiscal. Dar important e ca sistemul fiscal să fie stabil, predictibil şi bine comunicat.
Capital: Nu creşte tentaţia eva­ziunii? Mihai Tănăsescu: Nici cota unică nu a demonstrat că evaziunea va scădea. Numărul oamenilor care lucrează la negru are o tendinţă uşor crescătoare. Părerea mea e că nu sistemul arată o diminuare sau nu a numărului de oameni care lucrează „la gri“, ci e o problemă de implementare, în administraţie.

Articol publicat pe www.capital.ro

Ultima ora:

ObservatorTheodor Paleologu: Un nou podcast al Casei Paleologu – „D’ale antropologiei” cu Alec Bălășescu.

PoliticKelemen Hunor: Politică trebuie să faci într-un singur moment, când te pregăteşti de alegeri

EconomieRamona Jurubiță: „Toate trendurile care erau latente s-au accelerat și sunt vizibile acum. Noi le vedem”

ExternOvidiu Nahoi: Lungul drum către „normalizare” între Serbia și Kosovo

SocialVlad Mixich: Nu mai am nicio îndoială că trăim acel punct istoric de inflexiune care este egalat ca importanță doar de evenimente ca descoperirea roții, a scrisului sau a electricității

EvenimenteAndreea Paul: Despre VIITORUL copiilor noștri

CulturaFlaviu George Predescu: Scriere creativă Verbum, la Cugir – Un veritabil schimb de idei între generații

EditorialAlexandru Lăzescu: Cum a apărut criza bancară din America și cum ne-ar putea afectaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe