Adriana
Publicat în 1 martie 2017, 20:23 / 218 elite & idei

Mihai Toader Pasti: Blockchain va schimba internetul…

Mihai Toader Pasti: Blockchain va schimba internetul…
+ Observator

… și nu nu mai. Cred că ne va schimba viața. Funny fact, până astăzi nu știam mare lucru despre asta, dar mi se pare fascinant.

Astăzi am avut ocazia să particip la evenimentul organizat de Club Romania în care Alex Tapscott ne-a povestit nișlte chestii foarte smart despre blockchain, nu știam decât faptul că un tip foarte deștept și unul dintre cei mai mari investitori și vizionari din Silicon Valley, Marc Andreessen, a calificat blockchain ca fiind cea mai importanta invenție dupa aparitia internetului.

Cine este Alex Tapscott, cartea lui scrisă împreună cu Don Tapscott, aflați aici.

Ce este blockchain?
Blockchain este o tehnologie care în principiu poate face orice este digital sigur, imposibil de spart. În acest moment dacă îți scrie cineva nu ai nicio siguranță că cineva nu i-a spart contul, sau atunci când intri pe un site, că nu este o tentativă de phishing. Aceste lucruri se întâmplă datorită faptului că este informația scrisă într-un singur loc și poate fi manipulată ușor, poți interveni tu ca hacker între tu=utilizator și site-ul pe care intri.

Imaginați-vă că 2 telefoane cu fir sunt legate între ele și un hacker se interpune conectându-se între cele 2 telefoane. Problema majoră a internetul este de încredere și stabilitate. Blockchain rezolvă această problemă, pune puterea în mâinele tuturor membrilor rețelei, nu doar a celor puternici, este o democratizare a puterii.

Care este legătura cu cripto-curency
Deseorie există o identificare a Blockchain cu Bitcoin sau cripto-curency. Blockchain este tehnologia pe care se bazează cripto-curency și doar atât. Poate că peste 50 ani nu va exista Bitcoin și va fi un experiment eșuat, dar blockchainul ne va schimba cu siguranță viața.

Un exemplu în acest sens foarte smart:
Imagineaza-ti ca mergi pe o strada aglomerata si dintr-o data un pian cade din cer si aterizeaza fix in mijlocul trecatorilor. Zeci de oameni privesc scena cu pianul cazand din cer si vad cum acesta este distrus la contactul cu pamantul.

Apoi, fara sa piarda nicio secunda, fiecare persoana care a fost martor la eveniment se conecteaza la un detector de miniciuni si relateaza evenimentul petrecut. Fiecare dintre ei spune exact aceeasi poveste. Ca povestea să fie reală peste 51% trebuie să spună că a picat din cer. Pentru a compromite sistemul trebuie ca 51% sa minta in acelasi fel, in acelasi timp, fara sa ai abilitatea de a-i anunta despre evenimentul ce se va petrece inainte ca el sa se intample, ceea ce este imposibil.
[sursa: bitcoinnews.ro]
La ce poate fi folosit
”Revoluția Blockchain generează o nouă filozofie care are ca promisiune finală recuperarea încrederii, o societate morală, democrația directă. Guverne, bănci centrale, mega instituții financiare și mari corporații de software transformă deja acest concept în „produs” disruptiv aplicat.” Așa este descris blockchain pe pagina evenimentului și sunt 100% de acord cu asta.
Ce poti face cu blockchain in smart cities vom vedea într-un articol viitor….

Mulțumesc, Bogdan pentru invitație! ???? Mai puteți citi și la PwC un raport interesant despre blockchain.
https://mihaitoader.ro/tehnologie/blockchain-va-schimba-internetul/

Ultima ora:

ObservatorCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, un spirit și o atitudine unică, care va rămâne sper printre noi cât mai mult

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternTeodor Baconschi: Regimurile din China și Rusia joacă pe ideea că indivizii preferă prosperitatea înaintea drepturilor

SocialMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, un spirit și o atitudine unică, care va rămâne sper printre noi cât mai multClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe