OraNoua.ro
Publicat în 22 februarie 2012, 09:29 / 391 elite & idei

Mihail Neamțu: tinerețe și implicare

Mihail Neamțu: tinerețe și implicare

Unul dintre adevărurile ascunse de politicieni ţine de faptul că tinerii sunt cei care suferă cel mai mult din pricina crizei economice. Șomajul (peste 20% la finalul anului 2011) afectează cu precădere cetățenii ieșiți de pe băncile școlii. Există mai puțini votați printre tineri, însă, de aceea populismul țintește spre vârsta a treia.

Noua Republică vrea ca tinerii să se implice în dezbaterea şi decizia politică. Statul român, ca şi numeroase alte state europene (Grecia, Italia, Spania, Portugalia), îi va obliga pe cei foarte tineri să plătească costurile Statului social şi numeroasele pierderi din sistemele bancare, etc. De ce să stai atunci deoparte și să primești în moalele capului un bumerang fiscal?

Exodul? Nu e o soluție. În Spania, șomajul este de 40% printre tineri.

Criza i-a făcut pe mulți tineri să înțeleagă că România oferă nu doar frustrări, ci şi şanse. Vezi industria IT & Comunicații.

Fără implicarea tinerilor, o clasă politică iresponsabilă și coruptă va lăsa nota de plată în seama tinerilor care astăzi, din varii motive, aleg să nu meargă la vot. Tinerii inteligenţi şi responsabili ştiu că momentul a sosit pentru a trăi din ceea ce producem, că viitorul lor înseamnă educaţie, iniţiativă privată, responsabilitate faţă de sine, faţă de familie şi viitorul comunităţii.

Tot tinerii trebuie să-și manifeste indignarea față de cei care au îngropat rezultatele referendumului din 22 noiembrie 2009. Democrația este un joc participativ, bazat pe libertate și responsabilitate. Tinerii pot să protesteze pentru faptul că vocea a 83,3 % dintre alegătorii anului 2009 este ignorată și astăzi. Mulți studenți au găsit deja în platforma Noua Republică un vehicul ideal pentru a-şi canaliza energia civică.

De ce să mă implic?

Pentru că tinerețea e lipsită de farmec și noblețe dacă nu are gustul riscului, al dăruirii şi al libertăţii.

Tinerii au făcut Revoluţia anticomunistă, având gustul marii aventuri istorice. Tot tinerii, astăzi, trebuie să slujească o cauză mai mare decât ei înșiși.

Noua Republică le recomandă tinerilor în general și studenților, în particular, o atitudine necomplexată față de lumea occidentale. Este necesară o raportare critică nu doar faţă de România, ci şi faţă de neîmplinirile sau nefericirile altor societăţi europene.

Idealismul tinereţii nu trebuie confundat cu elanul utopic. Politica nu e un substitut pentru idealurile vieții personale, ci un efort de-a salva normalitatea pe stradă, în cartier, în comunitate. Vino cu noi!

Articol publicat pe blogul lui Mihail Neamțu

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe