Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa, a fost invitat la Reuniunea anuală a Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est


Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa, a participat la Reuniunea anuală a Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), care s-a desfăşurat în perioada 2-4 octombrie la Saraevo, Bosnia şi Herţegovina.
Potrivit şefului Direcţiei politici de apărare şi planificare a apărării, locotenent-colonelul Vladimir Ababii, în cadrul reuniunii, reprezentanţii instituţiilor militare au discutat despre stadiul proiectelor SEDM, activităţile Comitetului Director Politico-Militar (PMSC) şi Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor Miniştrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM-CC) pentru acest an.
De asemenea, au fost analizate stadiul procesului de revizuire strategică a SEDM şi activităţile desfăşurate de Brigada Multinaţională de Pace din Sud-Estul Europei (SEEBRIG) de la ultima reuniune ministerială SEDM.
Sursa citată a adăugat că în cadrul reuniunii, Vitalie Marinuţa a avut întrevederi bilaterale cu omologii săi din Romania, Serbia, Ucraina, Georgia şi Statele Unite ale Americii, unde a discutat despre subiecte de interes comun, cu referire la stadiul actual al cooperării în domeniul militar.
De menţionat că SEDM reprezintă o iniţiativă regională, din care fac parte Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Grecia, Italia, Muntenegru, România, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ucraina.
SEDM a fost constituită în 1996 şi are drept scop intensificarea procesului de cooperare politico-militară regională şi consolidarea stabilităţii şi securităţii în Europa de Sud — Est. Anual la nivelul SEDM se desfăşoară cîte o reuniune a miniştrilor Apărării cu caracter decizional şi cîte o reuniune a şefilor de state majore generale, pentru consultări militare.
R. Moldova a fost admisă la SEDM în anul 2003 şi participă la reuniunile miniştrilor Apărării cu statut de observator.
Ultima ora:

ObservatorTheodor Paleologu: Un nou podcast al Casei Paleologu – „D’ale antropologiei” cu Alec Bălășescu.

PoliticKelemen Hunor: Politică trebuie să faci într-un singur moment, când te pregăteşti de alegeri

EconomieRamona Jurubiță: „Toate trendurile care erau latente s-au accelerat și sunt vizibile acum. Noi le vedem”

ExternOvidiu Nahoi: Lungul drum către „normalizare” între Serbia și Kosovo

SocialVlad Mixich: Nu mai am nicio îndoială că trăim acel punct istoric de inflexiune care este egalat ca importanță doar de evenimente ca descoperirea roții, a scrisului sau a electricității

EvenimenteAndreea Paul: Despre VIITORUL copiilor noștri

CulturaFlaviu George Predescu: Scriere creativă Verbum, la Cugir – Un veritabil schimb de idei între generații

EditorialAlexandru Lăzescu: Cum a apărut criza bancară din America și cum ne-ar putea afecta
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe