OraNoua.ro
Publicat în 4 mai 2012, 01:20 / 365 elite & idei

Ministrul Cristian Diaconescu s-a întâlnit cu şefi de misiuni diplomatice acreditaţi la Bucureşti

Ministrul Cristian Diaconescu s-a întâlnit cu şefi de misiuni diplomatice acreditaţi la Bucureşti

Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a avut joi, 3 mai 2012, o întrevedere cu şefii misiunilor diplomatice din statele membre UE, NATO, Republicii Populare Chineze şi Federaţiei Ruse acreditaţi în România.

Şeful diplomaţiei române le-a mulţumit demnitarilor străini pentru excelenta colaborare avută de-a lungul mandatului său, perioadă în care a fost creat un context favorabil pentru dezvoltarea de noi proiecte eficiente atât la nivel bilateral, cât şi multilateral. Totodată, ministrul de externe şi-a exprimat încrederea că diplomaţia română va continua să promoveze cu profesionalism şi onestitate interesele României şi obiectivele comune din cadrul UE şi NATO, consolidând şi intensificând, în acelaşi timp, relaţiile bilaterale cu fiecare ţară parteneră.

Ministrul Cristian Diaconescu a evidenţiat, cu această ocazie, unele obiective esenţiale de politică externă atinse în cursul mandatului său. Astfel, România a avut în ultimele luni un rol activ pe plan european,  în special în promovarea intereselor naţionale în relaţie cu politicile UE, precum aderarea la Spaţiul Schengen, respectarea libertăţilor fundamentale ale Uniunii, cât şi dosarul guvernanţei economice a UE. În al doilea rând, ţara noastră a continuat consolidarea şi diversificarea parteneriatelor speciale cu ţări europene şi euro-atlantice. În acest sens, ministrul Diaconescu şi-a exprimat satisfacţia pentru discuţiile avute cu partea americană, cât şi cu omologii din Italia, Finlanda,  Germania, Turcia, Polonia, Olanda, Spania, Suedia şi Ungaria.

Totodată, şeful diplomaţiei române a asigurat că MAE a creat premisele pentru o participare cât mai substanţială a României la Summit-ul NATO de la Chicago. România consideră că există toate condiţiile pentru o reuniune de succes la nivel înalt, astfel încât interesele şi voinţa tuturor aliaţilor să fie reflectate în rezultatele reuniunii.

În al patrulea rând, MAE a promovat o agendă activă şi cuprinzătoare cu partenerii regionali – în special Republica Moldova. Ministrul Cristian Diaconescu a salutat, de asemenea, progresele înregistrate în relaţia cu Serbia, Albania, Georgia şi Ucraina. În ceea ce priveşte proiectele cu parteneri din zonele mai îndepărtate, şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa planului ambiţios de cooperare cu R.P. Chineză discutat la nivel de prim-miniştri la Varşovia, cât şi întâlnirile de lucru regionale cu ambasadori din statele arabe, Asia şi America Latină.

Ultima ora:

ObservatorMarcel Ciolacu, întrevedere cu președintele Camerei Reprezentanților din Dieta Japoniei, Hosoda Hiroyuki

PoliticMarcel Ciolacu, întrevedere cu președintele Camerei Reprezentanților din Dieta Japoniei, Hosoda Hiroyuki

EconomieSebastian Burduja: Lucrăm intens să operaționalizăm un oficiu românesc pentru știință și tehnologie în Silicon Valley

ExternOvidiu Nahoi: Pentru ultima oară, Regina i-a ținut la respect pe adversarii democrației și păcii

SocialRadu Puchiu: H.appyCities a lansat analiza „Economia digitală și societatea în România” – Este necesară înțelegerea mult mai bună a cadrului european, a rolului și structurii DESI

EvenimenteRadu Carp: „Zilele Culturii Armâneşti”, pe 23 şi 24 septembrie 2022, la Constanța

CulturaFlaviu George Predescu: Romanul Paraclis 1980 va apărea cu ocazia Târgului de Carte Gaudeamus, în decembrie

EditorialAlexandru Lăzescu: La moartea RegineiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe