OraNoua.ro
Publicat în 23 ianuarie 2013, 03:16 / 229 elite & idei

Mircea Geoană a primit titlul ‘Ordine della Stella della Solidarieta’ din partea statului italian

Mircea Geoană a primit titlul ‘Ordine della Stella della Solidarieta’ din partea statului italian

‘Senatorul Mircea Geoană a fost întotdeauna un prieten sincer al Italiei, o ţară pe care o cunoaşte foarte bine, şi a promovat întotdeauna un standard înalt al relaţiilor bilaterale între statele noastre’, a declarat ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, luni, 21 ianuarie, cu ocazia decernării dlui Mircea Geoană a titlului ‘Ordine della Stella della Solidarieta’. Acest titlu onorific este acordat de către statul italian unui număr redus de personalităţi care au contribuit la dezvoltarea unor relaţii stabile şi de durată cu Italia.

‘Ca Preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă din cadrul Senatului României şi ca Preşedinte al institutului Aspen România, Mircea Geoană s-a distins ca unul din cele mai influente personalităţi politice din România’, a adăugat ambasadorul italian.

‘Dacă România vrea să redevină un stat mândru şi influent trebuie mai întâi să-şi întăreasca legăturile cu prietenii săi europeni apropiaţi, cum e cazul Italiei. În ultimii ani, relaţiile bilaterale au trecut printr-o perioadă de încercare pentru că trendul s-a inversat. Dacă acum aproape 2000 de ani romanii erau cei care au cucerit Dacia, în ultimii ani valuri de emigranţi români au mers către Italia din motive economice. Dar, printr-o bună colaborare, am reuşit să depăşim momentele mai tensionate cauzate de acest fenomen şi cred că acesta este şi principalul motiv pentru care mi-a fost înmânată această înaltă distincţie’, a declarat Mircea Geoană. Mai mult, el a adaugat că Italia este unul din principalii parteneri economici ai României şi dincolo de legăturile istorice, acest fapt ne obligă să încercăm să realizăm o legătură şi mai strânsă cu partenerii italieni.

‘Relaţia României cu Italia este unică în Europa. Întreaga mitologie şi identitate naţională a României se bazează pe filonul comun daco-roman. Puţine state au dovedit mai multă prietenie, loialitate şi consecvenţă în sprijinirea ţării noastre în greul drum al întoarcerii în Europa decât Italia. Relaţia noastră este puternică şi unică în Europa. Un Parteneriat Strategic, şedinţe comune de guvern, relaţii de înfrăţire între comunităţi locale, ample colaborări academice, universitare şi între elitele noastre intelectuale, milioane de cetăţeni şi zeci de mii de firme şi contribuie la dezvoltarea celor două naţiuni. Limba italiană este astăzi vorbită de milioane de cetăţeni români, destinele noastre sunt mai întrepătrunse decât oricând’ a adăugat senatorul român.

‘Provocările pe care Italia, România, Europa, lumea occidentală le vom avea de înfruntat în anii şi deceniile următoare, nu vor putea fi depăşite în lipsa şi în afara unei solidarităţi bazate pe valorile noastre comune, România şi Italia reprezintă un astfel de model de relaţie, în care tradiţia şi rădăcinile comune reprezintă fundaţia pentru prezentul şi viitorul nostru comun’, a concluzionat Mircea Geoană.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe