Matei Bogdan
Publicat în 6 aprilie 2021, 08:15 / 42 elite & idei

Mircea Geoană: Aderarea României la NATO a atras după sine și aderarea la UE. Este o muncă pe care fiecare generație de români trebuie să o ducă mai departe

Mircea Geoană: Aderarea României la NATO a atras după sine și aderarea la UE. Este o muncă pe care fiecare generație de români trebuie să o ducă mai departe

Aderarea României la NATO a atras după sine și aderarea la Uniunea Europeană, a afirmat duminică Mircea Geoană, deopotrivă primul român și est-european care ocupă poziția de secretar general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, cu ocazia aniversării a 17 ani de la aderarea țării noastre la NATO.

Geoană a subliniat, într-un interviu acordat pentru emisiunea “Jurnal militar” difuzată pe frecvențele radioului public, că primirea țării noastre în NATO era “ca un vis care se adevereşte”. De asemenea, el a rememorat momentul aderării și într-un mesaj video publicat pe Facebook.

“Pentru România, aderarea la NATO a reprezentat un moment de cotitură în istoria sa, una agitată și cu o geografie foarte expusă. Niciodată nu am avut atât de multe garanții de securitate cum avem astăzi. Este o dovadă a faptului că suntem o țară predictibilă, liberă și democratică. Trăim într-o lume plină de riscuri, de incertitudini, de intensă competiție geopolitică. A fi membri NATO, a fi membri ai Europei, a fi parte a acestei familii occidentale de democrații și de națiuni libere reprezintă cea mai importantă garanție pentru astăzi și pentru viitor. Pentru că această apartenență la NATO este o asigurare pe termen lung pentru țara noastră. Și trebuie să fim mândri că suntem parte influentă a celei mai de succes alianțe din istoria umanității.În ceas aniversar, vreau să le mulțumesc militarilor noștri și tuturor acelor care cred în destinul euro-atlantic al României!”, a punctat Geoană.

Am muncit cu totii ani de zile ca să aderăm şi înainte, cât am fost ambasador la Washington, asta a fost scopul principal, ca ministru de externe, pentru că aderarea la NATO a atras după sine și aderarea la UE. Nu cred că Uniunea Europeană îşi lărgea graniţele pentru noii veniţi dacă nu eram înainte în NATO“, a spus el.

Secretarul general adjunct al NATO a evocat și câteva cifre economică, subliniind și că efectul în viaţa oamenilor este important.

“În 2004, România avea un PIB de 75 de miliarde de dolari, în 2020 avea 250 de miliarde de dolari, o creștere de peste 300%”, a mai spus acesta.

“Calculul este excepțional și putem spune cu toții, toţi cei care au muncit, militarii noștri, care merită aprecierea noastră excepțională, că acel moment de istorie pozitivă a națiunii române a continuat și trebuie să continue, pentru că e o muncă pe care fiecare dintre noi, fiecare generație de români trebuie să o ducă mai departe“, a mai subliniat Mircea Geoană.

“Duminică 4 aprilie este și Ziua NATO în Romania dar este și aniversarea a 72 de ani de la înfiinţarea NATO. O dublă sărbătoare și cred că e o coincidență care arată legătura simbiotică între România și Alianța Nord-Atlantică”, a conchis oficialul aliat.

România a împlinit luni, 29 martie, 17 ani de la aderarea sa la Organizația Atlanticului de Nord, alianța politico-militară care aniversează la 4 aprilie 72 ani de la înființare și de la debutul construcției unității transatlantice. 

Pentru a marca momentul, drapelul național al României și drapelul Alianței Nord-Atlantice sunt înălțate pe catarg duminică, 4 aprilie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu ocazia aniversării Zilei NATO în România.

La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.

Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO, unde România a fost reprezentată de Mircea Geoană, în calitate de ministru de externe.

În baza Legii nr.390 din 28 septembrie 2004, Ziua NATO în România se sărbătorește în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie. Ziua NATO este o sărbătoare publică dedicată democraţiei, spiritului european şi euroatlantic.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

PoliticLudovic Orban, despre 65 de ani de prezenta românească in UNESCO

EconomieDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

ExternAndrei Stoian: Situația din Ucraina. Posibil război la granița României?

SocialRăzvan Orășanu: Curs de Gândire Laterală

EvenimenteCosmin Buteica, part of an international panel on the topic of “Water Scarcity: Same Challenge, Different Answers”

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre Scrisorile eminesciene

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul pentru Taiwan a început. Cine va câştiga – SUA sau China?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe