Matei Bogdan
Publicat în 15 aprilie 2020, 10:36 / 63 elite & idei

Mircea Geoană: Asistăm la un eveniment epocal. Menţinerea cheltuielilor militare este în interesul ţărilor aliate

Mircea Geoană: Asistăm la un eveniment epocal. Menţinerea cheltuielilor militare este în interesul ţărilor aliate

Epidemia de coronavirus care afectează întreaga planetă este un eveniment epocal, care se întâmplă o dată la multe generaţii, iar procesul de învăţare a lecţiilor acestei pandemii se află în plină derulare, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, luni, într-un interviu pentru RFI. În opinia sa, în acest context, menţinerea cheltuielilor militare este în interesul ţărilor aliate, informează Agerpres.

În prezent, la nivelul organizaţiilor internaţionale este în desfăşurare un proces de analiză şi de internalizare a consecinţelor acestei pandemii. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat un proces de reflecţie internă şi Alianţa analizează care este impactul acestei pandemii din punctul de vedere al securităţii, a spus Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO crede că menţinerea cheltuielilor militare este în interesul ţărilor aliate, cu atât mai mult cu cât Alianţa însăşi se implică în depăşirea crizei, prin capacitatea extrem de valoroasă a forţelor armate de a instala spitale de campanie, de a intra în zone de dezinfectare, în zone de ordine publică, în zone de control la frontiere.

În acelaşi timp, Mircea Geoană a atras atenţia că această pandemie, oricât de dominantă ar fi ea din punct de vedere politic, economic şi psihologic, nu face să dispară un arsenal de riscuri de securitate care încă există şi nu vor dispărea, ci poate chiar vor fi amplificate de această situaţie de fragilitate la nivel global.

”De aceea, din punctul nostru de vedere, a continua să investim în capabilităţi militare care sunt pregătite să facă faţă atât riscurilor pe care le cunoaştem deja, dar şi acestei noi provocări care este de o amplitudine fără precedent este în interesul ţărilor aliate”, a accentuat oficialul NATO.

Miniștrii apărării din țările membre ale NATO vor avea miercuri o reuniune prin videoconferință securizată pentru a aprofunda măsurile de sprijin pe care aliații le pot desfășura în combaterea și controlul răspândirii pandemiei de coronavirus.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe