OraNoua.ro
Publicat în 29 ianuarie 2014, 00:08 / 209 elite & idei

Daniel Daianu, Mircea Geoana, Bogdan Aurescu, Dan Dungaciu si Alexandru Grumaz la intalnirea de la BNR cu Michael Hayden

Daniel Daianu, Mircea Geoana, Bogdan Aurescu, Dan Dungaciu si Alexandru Grumaz la intalnirea de la BNR cu Michael Hayden

Fostul director al NSA şi CIA Michael Hayden a declarat, vineri, la Bucureşti, că SUA fură informaţii pentru a asigura securitatea cetăţenilor săi, nu pentru a-i îmbogăţi, aşa cum face Beijingul.

Într-un discurs susţinut la BNR, generalul Hayden a declarat că sunt trei categorii de „păcătoşi” în spaţiul cibernetic: statele, grupările infracţionale şi anarhiştii.

Statele sunt „foarte bune la asta. Al meu este. Am fost director al NSA şi, din motive de strângere de informaţii şi împotriva unor ţinte legitime, am furat informaţii de la alte state. Asta nu ne pune pe picior de egalitate cu chinezii. Şi chinezii fură lucruri. Şi noi, americanii, furăm. Dar o facem pentru a asigura securitatea cetăţenilor noştri, nu o facem pentru a-i îmbogăţi pe cetăţenii noştri. Şi asta este diferenţa dintre noi şi chinezi”, a spus Hayden, la dezbaterea „Intelligence and Cyber Security”.

Cea de-a doua categorie sunt „grupările infracţionale”, destul de întâlnite în fostul spaţiu sovietic. Sunt formate dintr-o mulţime de „oameni talentaţi, care lucrează pentru orice îi plăteşte, pentru a fura lucruri sau pentru a distruge reţele în numele altor persoane”.

Al treilea grup este format din anarhişti şi activişti, precum Guccifer, care „nu o fac pentru profit, ci o fac pur şi simplu”.

În opinia sa, cel mai periculos este cel de-al treilea grup.

„Statele trebuie să fie responsabile pentru acţiunile lor. Trebuie să fie atente, pentru că acţiunile lor au consecinţe. Grupările au mai puţin control, dar, în definitiv, sunt nişte paraziţi. Trăiesc pe spinarea altora. Nu găsesc vreun exemplu de parazit care să poată supravieţui după ce îşi distruge «gazda». Sunt răi, dar nu sunt o catrastrofă”, a spus generalul american.

Acesta se declară mai îngrijorat de acest grup, format din persoane care au „20 şi ceva de ani, (stau) în pijamale şi papuci de casă, trăiesc încă la mama, în subsol, şi care pot fi supărate pe lume, care au nevoi pe care eu şi voi poate nu le înţelegem şi, cu siguranţă, nu le putem îndeplini”. Michael Hayden susţine că aceşti tineri pot deveni foarte periculoşi dacă vor achiziţiona capabilităţi pe care în prezent doar statele şi grupările infracţionale le au.

Printre invitaţii la conferinţă s-au aflat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, miniştrii Liviu Voinea şi Remus Pricopie, consilierul prezidenţial Iulian Fota, precum si Daniel Daianu, Mircea Geoana, Rasvan Radu, Liviu Bota, Iona Donca, Bogdan Aurescu, Dan Dungaciu, Vasile Iuga, Sandra Pralong, Ionel Nitu, Alexandru Grumaz, Bogdan Gavrila, Horia Mihalcescu si Floriana Jucan.

Michael Hayden se află într-o vizită la Bucureşti în cadrul căreia s-a întâlnit şi cu directorul SRI, George Maior.

Hayden, în vârstă de 59 de ani, a fost director al NSA între 1999 şi 2005 şi a condus CIA în perioada 2006-2009.

În prezent, generalul în retragere este consultant în cadrul Chertoff Group, o companie de consultanţă în domeniul securităţii.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe