Adriana
Publicat în 16 mai 2013, 13:34 / 100 elite & idei

Mircea Geoană: Funcția de comisar european a României ar trebui să revină PSD în 2014

Mircea Geoană: Funcția de comisar european a României ar trebui să revină PSD în 2014
+ Observator

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat că funcţia de comisar european a României ar trebui să revină PSD în 2014, relatează Mediafax.

Geoană a adăugat că țara noastră ar trebui să țintească, dincolo de un portofoliu important pentru acesta, și poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene.

„E un element de normalitate, prim-ministrul este social-democrat şi Victor Ponta cred că are o obligaţie faţă de familia noastră politică ca în viitoarea Comisie, care este un for politic, să avem din partea unui Guvern condus de un social-democrat un comisar care să facă parte din familia social-democrată”, a afirmat Geoană sâmbătă.

Întrebat dacă au fost discuţii în USL în această privinţă, Geoană a spus că nu intră în discuţia internă a USL, care trebuie decisă de liderii partidelor membre.

Liderul PSD a amintit, însă, că precedenţii comisari europeni ai României au provenit din familiile liberală şi populară, iar acum inclusiv liderii Partidului Socialiştilor Europeni se aşteaptă ca noul comisar european al României să provină din rândurile PSD.

„Şi poate mai puţin important decât culoarea politică, este ce portofoliu va avea. Şi unul, apropo de ambiţia României, cred că ar trebui să ţintim o poziţie viitoare de vicepreşedinte al Comisiei. România are potenţial de negociere şi o influenţă regăsită astfel încât să putem ţinti un portofoliu important, dar şi o poziţie politică pentru viitorul comisar la conducerea Comisiei Europene”, a mai spus Geoană.

Întrebat dacă se va înscrie pentru a candida din partea României la funcţia de secretar general al NATO, Geoană a spus că înainte de a se decide cine va candida, trebuie stabilită o decizie oficială a statului român dacă urmăreşte această funcţie, iar în obţinerea acesteia nu ajută contradicţiile interne.

„Există un carusel al funcţiilor mari în plan internaţional pe care România trebuie să le ţintească, nu le putem obţine pe toate, fără îndoială, dar a intra în competiţie, a fi ambiţioşi, este un lucru obligatoriu. Înainte să vorbim despre cine va candida, să hotărâm dacă vrem să candidam, apoi ce persoană şi apoi să tragem împreună, cu toţii, pentru acea persoană, persoane, pentru a avea poziţii cât mai multe în aceste instituţii”, a mai spus senatorul PSD.
www.b1.ro

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe