OraNoua.ro
Publicat în 16 octombrie 2013, 17:39 / 195 elite & idei

Mircea Geoană la reuniunea AP NATO: România poate ținti spre poziții și mai influente în NATO

Mircea Geoană la reuniunea AP NATO: România poate ținti spre poziții și mai influente în NATO

Mircea Geoană la reuniunea AP NATO: România poate deveni o poartă de intrare-ieșire între cei doi plămâni ai economiei globale, dacă își va pune geografia și infrastructurile actuale și viitoare la treabă

‘România trebuie să profite din plin de statutul de partener și aliat de încredere al NATO și să își asume un rol mai activ în structurile sale de conducere. Alegerea lui Gabriel Vlase, de ieri, ca vicepreședinte AP NATO din partea Grupului Socialist este un semnal clar că România poate ținti cu realism pentru poziții și mai influente în cadrul NATO’, a declarat Mircea Geoană cu ocazia reuniunii anuale a Adunării Parlamentare NATO, ce are loc în perioada 11-14 octombrie 2013, în Dubrovnik, Croația.

Cu această ocazie, Mircea Geoană a prezentat, în cadrul Comitetului Politic al AP NATO, în contextului Rezoluției bazate pe Raportul General: ‘Importanța strategică crescândă a Asiei — Implicații pentru NATO’, și concluziile conferinței Bucharest Forum 2013, ce a avut drept temă centrală Noul Drum al Mătăsii.

Mircea Geoană a subliniat necesitatea ca SUA, NATO și UE să pivoteze împreună, nu separat, către Eurasia. ‘Asigurarea stabilității și dezvoltării coridorul median care leagă Asia de spațiul economic transatlantic este vitală atât pentru creșterea economică la nivel global, cât și pentru stabilitatea internațională. Zona Euro-asiatică și cea a Orientului Mijlociu extins vor continua să reprezinte un vast spațiu de potențială colaborare economică, dar și de rivalitate geopolitică între marile puteri actuale și (re)emergente. SUA, China, India, Rusia, statele Asiei Centrale și Turcia sunt extrem de active în această zonă-cheie la nivel global. Este vital pentru influența și interesele europene, ca UE să adopte o strategie proprie, coordonată cu NATO și SUA, pentru un rol mai activ și constructiv în acest nou context internațional’, a susținut senatorul român.

Totodată, el a mai adăugat că ‘România poate deveni o poartă de intrare-ieșire între cei doi plămâni ai economiei globale, dacă va juca inteligent și își va pune geografia și infrastructurile actuale și viitoare la treabă’.

La reuniunea AP NATO de anul acesta, la care au mai participat Anders Fogh Rasmussen, Secretarul General al NATO, Hugh Bayley, Președintele Adunării Parlamentare NATO, Ivo Josipović, Președintele Croației, precum și reprezentanți din toate statele membre NATO, s-au adoptat și două rezoluții importante: ‘Provocarea iraniană pentru securitatea din Orientul Mijlociu și cea globală’ și ‘Criza din Siria: implicații în și dincolo de regiune’.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe