OraNoua.ro
Publicat în 23 aprilie 2014, 16:37 / 177 elite & idei

Mircea Geoană: România are tot interesul să aibă o prezență militară permanentă NATO pe teritoriul său

Mircea Geoană: România are tot interesul să aibă o prezență militară permanentă NATO pe teritoriul său

Președintele Comisiei parlamentare pentru aderarea României la spațiul Schengen, senatorul PSD Mircea Geoană, consideră că România are tot interesul și îndreptățirea să aibă o prezență militară permanentă NATO pe teritoriul său, așa cum Polonia a solicitat în mod oficial o prezență militară NATO permanentă.

„Sperăm ca la nivelul NATO aceste forme de sprijin și de demonstrare a faptului că articolul 5 al Alianței Atlantice este activ, prezența militară americană în România, fie în Marea Neagră, fie terestru, fie aerian, trebuie să continue. Dar așa cum Polonia a solicitat în mod oficial o prezență militară NATO permanentă în Polonia, cred că și România are tot interesul și îndreptățirea să aibă o prezență militară permanentă NATO pe teritoriul României. Suntem bucuroși de aceste soluții temporare și rotații care se întâmplă în România, dar, în mod evident, în noua realitate trebuie să conducă și la modificarea doctrinei militare a Alianței”, a declarat joi Mircea Geoană, după întâlnirile cu ambasadorul Poloniei la București, Marek Szczygiel, și cu senatorul Jean-Yves Leconte, reprezentant pentru francezii din străinătate.

De asemenea, el și-a exprimat preocuparea față de recentele evoluții din Ucraina și Transnistria.

„Este evident că întreaga regiune, România, Polonia, țările care sunt la granița de est a vestului, suntem cu toții foarte preocupați de evoluțiile recente, din ultimele zile și ore, din Ucraina, din Transnistria și de continuarea acestei maniere foarte agresive prin care Federația Rusă continuă să-și destabilizeze vecinii. Este de salutat faptul că astăzi, la Geneva, asistăm la prima încercare de mediere diplomatică a acestui conflict. Și sper ca această primă întâlnire să nu fie și ultima și diplomația să găsească drumul în locul armelor și în locul escaladării acestei perioade de conflict”, a susținut Geoană.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe