OraNoua.ro
Publicat în 9 aprilie 2014, 13:34 / 186 elite & idei

Mircea Geoană se pronunță pentru o regândire militară a NATO

Mircea Geoană se pronunță pentru o regândire militară a NATO

Înaltul reprezentant al Guvernului pentru diplomație publică, Mircea Geoană, s-a pronunțat luni, la simpozionul dedicat aderării României la NATO, pentru o regândire militară a Alianței, subliniind că România, alături de Polonia și țările baltice, reprezintă o „geografie” la frontiera dintre Est și Vest, și anticipând că granița României va rămâne, „o bucată bună de timp, granița tare a NATO, cu toate consecințele care derivă din această zonă”.

„Evoluțiile din Ucraina și din Crimeea, reapariția Rusiei ca o putere agresivă la nivel internațional ne obligă să readaptăm modul în care gândim apărarea noastră colectivă. Dacă granița hard, tare, din punct de vedere strategic, militar va fi pe granița de est a României, putem anticipa că granița soft, comercială, granița de influențe și de echilibre între Est și Vest va fi dincolo de granița de est a României. Acordul de asociere a Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, acordul de liber schimb pe care aceste țări sunt pe cale să le semneze cu UE, va semna că din punct de vedere economic și comercial granița Vestului nu va fi pe granița de vest a României, ci de est a Mării Negre, în Caucaz, dincolo de Nistru, dincolo de Nipru. Ceea ce se întâmplă în Ucraina, o amenințare de presiune financiară și energetică, o amenințare de boicot financiar, trebuie să găsească din partea Europei și a lumii civilizate un răspuns coerent și imediat”, a spus Geoană.

Potrivit lui, din 2008, Rusia și-a manifestat un interes strategic în zonă.

„Este un moment de trezire la realitate, ceea ce nu înseamnă o politică agresivă din partea noastră, ci înseamnă, pur și simplu, o politică realistă din partea noastră. Aceasta este regula jocului, geografia nu se schimbă, iar istoria nu se termină niciodată”, a mai spus Mircea Geoană.

Fostul ministru de Externe a vorbit și de finanțarea Armatei.

„Eu cred că nu ar fi imposibil să gândim un plan care să depășească un ciclu bugetar pentru a avea credibilitate în următorii 15 ani pentru îmbunătățirea Armatei, să avem o predictibilitate în sens militar. (…) E clar că securitatea are mai multe fațete și că e nevoie să ne uităm la vulnerabilitățile pe care România le are sau punctele tari pe care le are. (…) Sunt țări vecine care gândesc diferit riscul de hiperdependență de gazul de la ruși”, a afirmat el, precizând că România are capacitatea să stea pe picioarele proprii în domeniul resurselor energetice.

În opinia sa, Consiliul Suprem de Apărare a Țării e prea puțin reprezentativ în prezent și ar trebui să cuprindă medii academice și strategice, profesioniști din zona economică, tot ce participă la securitatea unei națiuni.

Cu această ocazie, Mircea Geoană a mai spus că este necesară facilitarea pe piața muncii a veteranilor de război, după modelul american.

„Să venim cu o legislație pentru accesul pe piața muncii a veteranilor din războaie, pentru a putea crea mici afaceri a celor care sunt în putere și au terminat contractul cu Armata, dar nu cu statul român. Pot fi acordate înlesniri fiscale, credite subvenționate pentru cei care vor să înceapă o afacere. Acest lucru se întâmplă în SUA”, a completat el.

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe