OraNoua.ro
Publicat în 15 octombrie 2014, 19:45 / 214 elite & idei

Mircea Geoană: Statele foste comuniste trebuie să contribuie la securitatea spațiului euro-atlantic

Mircea Geoană: Statele foste comuniste trebuie să contribuie la securitatea spațiului euro-atlantic

‘Lupta împotriva corupției, transparența și buna-guvernare trebuie să fie o obligație și un obiectiv major pentru toate țările aflate în curs de tranziție către democrații consolidate, așa cum este cazul statelor foste comuniste din Europa Centrală și de Est. De aceea, împreună, trebuie să luăm poziție și să fim mai fermi pe subiecte ce vizează statul de drept și să contribuim eficient la securitatea spațiului euro-atlantic, oferind un mediu stabil și predictibil din punct de vedere economic și politic’, a declarat Mircea Geoană la conferința World Economic Forum — Pact Against Corruption Initiative, ce a avut loc în perioada 13-14 octombrie 2014 la Geneva.

În cadrul evenimentului, Înaltul Reprezentant al Guvernului României pentru Proiecte Economice Strategice și Diplomație Publică a prezentat concluziile conferinței regionale organizate de Institutul Aspen România, la București, la începutul lunii septembrie — ‘Towards a Gold Standard in Governance, Transparency and Anti-Corruption in Post-Communist Societies’, ce a reunit participanți din peste 10 țări din regiune.

‘Deși România a făcut progrese considerabile în lupta împotriva corupției la nivel înalt, lucru recunoscut de către toată lumea, performanța instituțiilor publice poate fi îmbunătățită. Totodată, și mediul de business trebuie să fie mai responsabil pentru că flagelul corupției are implicații serioase asupra dezvoltării economice și politice a unei țări’, a mai subliniat oficialul român în cadrul panelului ‘Perspective Naționale și Regionale ale Luptei Împotriva Corupției’, la care au mai luat parte Mohd Tap Salleh — Președintele Institutului pentru Integritate din Malaezia, Ikram ul-Majeed Sehgal — Președinte Pathfinder Group, Pakistan și Liu Huawen — Global Agenda Council on Anti—Corruption and Transparency.

Mai mult, Mircea Geoană a declarat că România rămâne extrem de consecventă responsabilităților asumate prin Planul Național de Acțiune al Guvernului României în cadrul Open Government Partnership sub egida ONU, ce prevede creșterea eficienței în cadrul administrației publice și dezvoltarea transparenței, dezvoltarea calitativă și cantitativă în cadrul instituțiilor publice a proceselor de publicare a seturilor de date deschise, pregătirea resurselor umane în ceea ce privește capacitățile de administrare ale datelor deschise livrate de autoritățile și instituțiile administrației publice, ajutând publicul să găsească, să descarce și să folosească informațiile generate și deținute de structurile administrative, și diseminarea informațiilor cu privire la principiile Open Government Partnership.

Inițiativa Guvernului României de a publica date deschise vizează facilitarea înțelegerii de către cetățenii români a modului în care administrația publică funcționează și modul în care aceasta ia decizii. Având un astfel de acces, cetățenii își vor putea exprima opiniile și sugestiile cu privire la politicile guvernamentale.

La conferință au participat experți anti-corupție din Europa, SUA și Asia, dar și reprezentanți ai Băncii Mondiale, BERD, OECD, precum și reprezentanți ai unor importante companii multinaționale.

Fondată de un grup de directori executivi în 2004, Inițiativa Parteneriatului Împotriva Corupției (PACI) este o platformă globală care permite companiilor și liderilor din mediul de afaceri să-și maximizeze impactul colectiv în lupta împotriva corupției. Axată, din punct de vedere istoric, pe îmbunătățirea practicilor de conformitate, inițiativa PACI a dedicat eforturi din ce în ce mai mari pentru a favoriza un dialog la nivel înalt între mediul de afaceri și guverne asupra provocărilor majore de corupție.

Prin rolul de lider deținut de PACI în procesul B20, membrii PACI au fost capabili să-și împărtășească experiența și perspectivele cu liderii G20 pentru a consolida cadrul juridic internațional și pentru a formula abordări inovatoare în vederea obținerii unei economii globale fără corupție. PACI își conectează membrii cu guvernele din piețele emergente, unde corupția continuă să fie o piedică pentru investițiile productive așa cum arată numeroasele sondaje efectuate în rândul reprezentanților mediului de afaceri. Implicarea regională și locală este esențială pentru a avea un impact în societate.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe