OraNoua.ro
Publicat în 11 octombrie 2017, 19:38 / elite & idei

Mircea Geoană: Trebuie să înțelegem că după Brexit regiunea noastră poate avea beneficii

Mircea Geoană: Trebuie să înțelegem că după Brexit regiunea noastră poate avea beneficii
mircea-geoana

Președintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, fost ministru de externe, a declarat joi că România și țările din regiune pot avea beneficii în urma Brexit.

“În următorii doi ani și jumătate vom avea președinția rotativă a Consiliului UE. (…) Să încercăm să avem o continuitate, să nu ne gândim că este vorba doar de un soi de prezentare a părților bune și rele ale președinției. După Brexit, după 2017, trebuie să înțelegem că țările noastre sau regiunea noastră pot avea beneficii de pe urma acestei separări”, a spus Geoană la Bucharest Forum, care se desfășoară de miercuri până vineri la Cercul Militar Național, amintind că anul viitor România va găzdui Summitul Inițiativei celor trei mări.

El a arătat că aderarea la UE și la NATO este un concept în evoluție.

“România încearcă să înțeleagă și să se poziționeze și toate țările din regiune sunt în fața aceluiași test. Ne-am gândit că odată absorbiți în UE și în NATO va fi sfârșitul istoriei. Nu-i așa. România și alte țări din regiune au avut ocazii excepționale să fie la cârma schimbării și să devină centru”, a adăugat Geoană.

El a vorbit și despre schimbările cu care se confruntă lumea, arătând că acestea au generat neîncrederea opiniei publice în elite.

“Astăzi s-a schimbat nu doar geopolitica, nu doar modul în care America, țara care reprezintă lumea liberală, privește lumea, nu doar modul în care Europa se luptă cu tendințele centripete și centrifuge ale lumii. (…) Modele de afaceri se schimbă, politica la fel, contractul social se schimbă. Având în vedere aceste schimbări și toată nesiguranța există nemulțumire, neîncredere a opiniei publice care se încredea în mod tradițional în elite”, a spus Mircea Geoană.

El a subliniat și că țările din regiune privesc cu îngrijorare la tendințele din Spania.

“Privim cu atenție la aceste tendințe care ne îngrijorează din această țară frumoasă cu atâția prieteni și concetățeni”, a spus Geoană.

Bucharest Forum este organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the US.

Ultima ora:

marius dunca

ObservatorMarius Dunca, la deschiderea Sports Business Academy

radu-magdin

PoliticRadu Magdin: PSD creează antipatie. La următoarele alegeri lumea va vota împotriva lor

noua-republica-gabriel-biris-3858

EconomieGabriel Biriș: Mutarea contribuțiilor – Calcule, probleme și posibile soluții

radu-carp-fcd-3028_n

ExternRadu Carp: Alegerile parlamentare din Austria – populismul ca parte a sistemului politic

Mihai-Daraban

EvenimenteMihai Daraban: OTP, LSRS și CCIR lansează proiectul FIA – Fii antreprenor acasă!

ionut-vulpescu-bw

CulturaIonuț Vulpescu: Fără Olga Tudorache suntem mai săraci cu o lumină

George-Butunoiu

SocialGeorge Butunoiu: Ierarhia preferinţelor pentru angajatorii străini

radu-carp-fcd-3028_n

MoldovaRadu Carp: Există un sistem electoral care poate produce un plus de democraţie în Republica Moldova?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe