OraNoua.ro
Publicat în 11 octombrie 2017, 19:38 / elite & idei

Mircea Geoană: Trebuie să înțelegem că după Brexit regiunea noastră poate avea beneficii

Mircea Geoană: Trebuie să înțelegem că după Brexit regiunea noastră poate avea beneficii

Președintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, fost ministru de externe, a declarat joi că România și țările din regiune pot avea beneficii în urma Brexit.

„În următorii doi ani și jumătate vom avea președinția rotativă a Consiliului UE. (…) Să încercăm să avem o continuitate, să nu ne gândim că este vorba doar de un soi de prezentare a părților bune și rele ale președinției. După Brexit, după 2017, trebuie să înțelegem că țările noastre sau regiunea noastră pot avea beneficii de pe urma acestei separări”, a spus Geoană la Bucharest Forum, care se desfășoară de miercuri până vineri la Cercul Militar Național, amintind că anul viitor România va găzdui Summitul Inițiativei celor trei mări.

El a arătat că aderarea la UE și la NATO este un concept în evoluție.

„România încearcă să înțeleagă și să se poziționeze și toate țările din regiune sunt în fața aceluiași test. Ne-am gândit că odată absorbiți în UE și în NATO va fi sfârșitul istoriei. Nu-i așa. România și alte țări din regiune au avut ocazii excepționale să fie la cârma schimbării și să devină centru”, a adăugat Geoană.

El a vorbit și despre schimbările cu care se confruntă lumea, arătând că acestea au generat neîncrederea opiniei publice în elite.

„Astăzi s-a schimbat nu doar geopolitica, nu doar modul în care America, țara care reprezintă lumea liberală, privește lumea, nu doar modul în care Europa se luptă cu tendințele centripete și centrifuge ale lumii. (…) Modele de afaceri se schimbă, politica la fel, contractul social se schimbă. Având în vedere aceste schimbări și toată nesiguranța există nemulțumire, neîncredere a opiniei publice care se încredea în mod tradițional în elite”, a spus Mircea Geoană.

El a subliniat și că țările din regiune privesc cu îngrijorare la tendințele din Spania.

„Privim cu atenție la aceste tendințe care ne îngrijorează din această țară frumoasă cu atâția prieteni și concetățeni”, a spus Geoană.

Bucharest Forum este organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the US.

Ultima ora:

ObservatorMarius Dunca: Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene (UE) reprezintă un test dacă societatea românească are capacitatea să pună în valoare identitatea naţională

PoliticKelemen Hunor si Viktor Orban au discutat despre susținerea etnicilor maghiari din România

EconomieSorin Ioniţă: Trăiască România decolonizată! Câţi bani UE pierdem în Anul Centenarului

ExternCristian Unteanu: „Chestiunea Ierusalimului“ amorsează revolta lumii arabe. Şi nu numai

EvenimenteDorin Chirtoacă, la funeraliile Regelui Mihai

CulturaCristina Popescu: In memoriam, Regele Mihai I (1921-2017)

SocialBogdan Gavrilă: Reformarea clasei politice nu se poate face cu miniștrii de acum 10 ani

MoldovaCristian Unteanu: De la Chişinău, Dodon brodează mai departe pe scenariul anti-românescClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe