OraNoua.ro
Publicat în 11 octombrie 2017, 19:38 / 36 elite & idei

Mircea Geoană: Trebuie să înțelegem că după Brexit regiunea noastră poate avea beneficii

Mircea Geoană: Trebuie să înțelegem că după Brexit regiunea noastră poate avea beneficii

Președintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, fost ministru de externe, a declarat joi că România și țările din regiune pot avea beneficii în urma Brexit.

„În următorii doi ani și jumătate vom avea președinția rotativă a Consiliului UE. (…) Să încercăm să avem o continuitate, să nu ne gândim că este vorba doar de un soi de prezentare a părților bune și rele ale președinției. După Brexit, după 2017, trebuie să înțelegem că țările noastre sau regiunea noastră pot avea beneficii de pe urma acestei separări”, a spus Geoană la Bucharest Forum, care se desfășoară de miercuri până vineri la Cercul Militar Național, amintind că anul viitor România va găzdui Summitul Inițiativei celor trei mări.

El a arătat că aderarea la UE și la NATO este un concept în evoluție.

„România încearcă să înțeleagă și să se poziționeze și toate țările din regiune sunt în fața aceluiași test. Ne-am gândit că odată absorbiți în UE și în NATO va fi sfârșitul istoriei. Nu-i așa. România și alte țări din regiune au avut ocazii excepționale să fie la cârma schimbării și să devină centru”, a adăugat Geoană.

El a vorbit și despre schimbările cu care se confruntă lumea, arătând că acestea au generat neîncrederea opiniei publice în elite.

„Astăzi s-a schimbat nu doar geopolitica, nu doar modul în care America, țara care reprezintă lumea liberală, privește lumea, nu doar modul în care Europa se luptă cu tendințele centripete și centrifuge ale lumii. (…) Modele de afaceri se schimbă, politica la fel, contractul social se schimbă. Având în vedere aceste schimbări și toată nesiguranța există nemulțumire, neîncredere a opiniei publice care se încredea în mod tradițional în elite”, a spus Mircea Geoană.

El a subliniat și că țările din regiune privesc cu îngrijorare la tendințele din Spania.

„Privim cu atenție la aceste tendințe care ne îngrijorează din această țară frumoasă cu atâția prieteni și concetățeni”, a spus Geoană.

Bucharest Forum este organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the US.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis, discurs la summit-ul Inițiativa celor Trei Mări

PoliticDaniel Constantin (Pro România): Nu vrem neapărat la guvernare, vrem să contribuim ca acest guvern să-și înceteze mandatul

EconomieSilviu Cerna – Rolul economic al statului: O veche problemă rămasă deschisă

ExternOvidiu Nahoi: Populiștii se pregătesc și ei pentru viitoarea Uniune Europeană

EvenimenteMircea Geoană: La mila sorţii şi la pomana împrejurărilor externe?

CulturaScriitorul Mircea Cărtărescu, la aniversare

SocialRaed Arafat: 41% din maşinile de pompieri pentru intervenţii la incendii au o vechime mai mare de 30 de ani

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe