OraNoua.ro
Publicat în 9 noiembrie 2016, 19:36 / 252 elite & idei

Mircea Geoană: Votul din SUA – un vot masiv de frustrare și mânie din partea Americii profunde

Mircea Geoană: Votul din SUA – un vot masiv de frustrare și mânie din partea Americii profunde

Votul din SUA a fost „un vot masiv de frustrare și mânie din partea Americii profunde”, a declarat miercuri președintele PSRO, Mircea Geoană, fost ministru de Externe.

„Poporul a ales! Donald Trump, cel mai improbabil candidat din istoria alegerilor prezidențiale, devine al 45-lea președinte al SUA. A fost un masiv vot de frustrare și mânie din partea Americii profunde, cea care de 40 de ani nu simte efectele creșterii economice, resimte efectele globalizării, insecurității economice și financiare și a fragilității locurilor de muncă. Un mega-Brexit american. Și o înfrângere la fel de categorică a lui Hillary Clinton, poate cel mai calificat candidat din istoria alegerilor prezidențiale, dar care a reprezentat în ochii multora vechiul sistem de partide, cu uzura și metehnele sale”, a detaliat Mircea Geoană într-o declarație trimisă AGERPRES.

Potrivit acestuia, președintele ales al SUA va avea o sarcină „cumplit de grea” — să unească o țară divizată de cea mai „agresivă” și „nocivă” campanie, să asigure piețele internaționale și aliații Americii că se pot baza pe angajamentele și tratatele existente.

„Că ‘America First’ nu reprezintă reîntoarcerea SUA la izolaționism și că stabilirea de relații de colaborare cu Rusia nu va însemna abandonarea aliaților și partenerilor din Europa de Est sau din Orientul Mijlociu. Și, da, că zidul cu Mexicul va rămâne o metaforă vizuală din campanie și nu o realitate împotriva comerțului liber și colaborării economice la nivel global. Va urma o perioadă complicată, plină de incertitudini la nivel geopolitic, economic și politic. Victoria lui Donald Trump va încuraja mișcări politice similare în Europa, accentuând mișcările centrifuge și fragilitatea structurală a Uniunii Europene”, a susținut Geoană.

Președintele PSRO consideră că România va trebui să pregătească relația cu noua administrație americană preocupată de „multiplele necunoscute”, dar încrezătoare în relația trans-atlantică, în NATO și în Parteneriatul Strategic cu SUA.

„Până la urmă, acum 20 de ani, România nu avea nici măcar Clauza Națiunii celei mai Favorizate și am devenit unul dintre principalii aliați europeni ai Americii. Nothing is for granted — cum ne-au arătat și alegerile de ieri — și tot ce părea o certitudine va trebui reconfirmat. România nu are alt drum decât cel al democrației, libertății și apartenenței la lumea occidentală, iar viitorul Guvern al României va trebui să fie pregătit să facă față celei mai agitate perioade de după căderea celuilalt zid, cel al Berlinului, de unde vă scriu”, a arătat Mircea Geoană.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe