OraNoua.ro
Publicat în 4 octombrie 2012, 12:00 / 458 elite & idei

Mircea Neață: Ziua Economiei Româneşti la Clubul Diplomatic din București

Mircea Neață: Ziua Economiei Româneşti la Clubul Diplomatic din București

Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România – CONPIROM organizează joi, la Clubul Diplomatic din Bucureşti, ‘Ziua Economiei Româneşti’.

Potrivit lui Mircea Neață, directorul Clubului Diplomatic din București, la eveniment au fost invitaţe personalități de prim rang din administrația centrală precum premierul Victor Ponta, ministrul Muncii, Familei şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Mihai Alexandru Voicu, cei cinci membri ai confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional şi cei mai importanţi reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Istoricul CONPIROM – despre Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România

In anul 1992, federatiile patronale care reuneau agenti economici cu activitate industrială au hotărât să se asocieze într-o confederatie care să le reprezinte mai bine interesele tehnice, economice, sociale si juridice, atât în plan national, cât si international.

În conferinta din data de 20 martie 1992, prin liberul consimtământ al unui număr de 10 federatii patronale, în calitate de membri fondatori, s-a hotărât înfiintarea Confederatiei Patronale din Industria Română pentru a le reprezenta interesele generale comune în relatiile cu autoritătile publice, cu sindicatele si cu alte persoane juridice si fizice, precum si cu asociatii sau organisme din tară si din străinătate.

CONPIROM reuneste în prezent următoarele federatii patronale reprezentative la nivel national:

METALURGIA – Federatia patronală a ramurii metalurgie feroasă si neferoasă si produse refractare;
PATROMAT – Federatia patronală din industria materialelor de constructii;
RECOMAT – Federatia patronală si profesională RECOMAT;
ROMPAP – Patronatul industriei de celuloză si hartie;
FEPA-CM – Federatia patronală din industria constructiilor de masini;
ASFOR – Asociatia patronală a forestierilor din România;
STICEF – Organizatia patronală din industria sticlei si ceramicii fine;
FPAR – Federatia patronatelor agricole din România;
APREL – Patronatul român din industria electronică, electrotehnică, tehnologia informatiei si comunicatiilor;
APMR – Asociatia producătorilor de mobilă din România;
ACF – Asociatia constructorilor forestieri;
PATROCONS – Asociatia patronală a constructorilor din România
NITROFOSFOR – Organizatia patronala a producatorilor de ingrasaminte chimice din Romania
FPSSPR- Federatia Patronala a Scolilor de Soferi Particulare din Romania
PMI- Patronatul Medicinei Integrative

În cadrul federatiilor îsi desfăsoară activitatea un număr de 40 de organizatii patronale, constituite pe ramuri de productie. În CONPIROM sunt reprezentate majoritatea ramurilor de productie industrială din economie. Această reprezentativitate este confirmată de faptul că din 17 contracte colective de muncă încheiate pe tară, federatiile din CONPIROM au încheiat contracte pentru 9 ramuri.

Ponderea membrilor CONPIROM în productia industrială a economiei este de 70% prin cele peste 1400 de societăti comerciale mijlocii, mari si foarte mari care sunt membre ale federatiilor componente. Un număr impresionant de circa un milion de salariati lucrează în întreprinderile membre ale CONPIROM. Datorită reprezentativitătii sale, confederatia este reprezentată în nu mai putin de 105 structuri diferite tripartite, de dialog social, de negocieri si de specialitate, la nivel european, national si judetean.

Prin organizarea sectorială si implicarea sa competentă în viata economică si relatiile de muncă din tară, CONPIROM este recunoscută azi drept cea mai cuprinzătoare si mai reprezentativă structură patronală din economia României si din afara relatiilor de muncă.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe