Matei Bogdan
Publicat în 10 aprilie 2019, 11:34 / 64 elite & idei

Mircea Paşcu: România a demonstrat că e capabilă să fie în NATO un aliat pe care se poate conta

Mircea Paşcu: România a demonstrat că e capabilă să fie în NATO un aliat pe care se poate conta

Vicepreşedintele Parlamentului European Ioan Mircea Paşcu a declarat vineri pentru AGERPRES că România a demonstrat că este capabilă să fie în NATO un aliat pe care se poate conta.

„Cea mai bună contribuţie pe care un viitor membru o poate aduce la NATO este să îşi asigure apărarea, adică să nu încarce alianţa cu o sarcină suplimentară, ci din contră, să fie un contributor la bunul comun pe care-l oferă Alianţa şi din punctul acesta de vedere cred că România a demonstrat că este capabilă să fie un aliat serios, pe care se poate conta, am demonstrat asta nu numai politic, ci şi militar, mai ales militar şi avem şi un număr de victime care şi-au dat sângele să demonstreze acest lucru”, a arătat Paşcu, prezent la o masă rotundă prin care SNSPA a marcat 70 de ani de la crearea NATO.

El a spus că, de la aderarea la NATO, în urmă cu 15 ani, până în prezent, rolul României în această alianţă a fluctuat şi în funcţie de operaţiunile NATO.

„În momentul în care, de pildă, operaţiunile din Afganistan şi din Irak erau în toi, deşi una nu a fost a NATO, cea din Irak, baza de la Kogălniceanu a lucrat 24 de ore din 24. Acum mai puţin, însă suntem prezenţi sub altă formă în altă parte, deci acest rol variază în funcţie de priorităţile Alianţei”, a mai afirmat Paşcu.

Potrivit acestuia, NATO e cea mai puternică garanţie de securitate pe care România o are.

„E cea mai puternică garanţie de securitate pe care o avem. Practic, niciodată în istoria noastră nu am avut o garanţie de securitate mai puternică decât o reprezintă NATO în momentul de faţă. Aşa au stat lucrurile şi când am aderat, aşa stau lucrurile şi acum, iar ce se întâmplă în jurul nostru vine să demonstreze lucrul acesta”, a adăugat Paşcu.

La rândul său, Viorel Ardeleanu, şeful Direcţiei Afaceri Strategice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a afirmat că România nu e doar beneficiară a faptului că este în NATO, ci şi furnizoare directă de securitate.

El a adăugat că în ultimii 2 ani bugetele apărării în state membre NATO au crescut.

Juan Ozores Massó, locţiitorul comandatului NATO Force Integration Unit România, a declarat că, pentru NATO, România e un actor important, care menţine securitatea în zona Mării Negre.

Ultima ora:

ObservatorDaniel Daianu, talk given at the Hungarian Academy of Sciences, 18 June 2019

PoliticTanase Stamule: O grămadă de guguștiuci comentează pe Facebook despre faptul că a picat moțiunea

EconomieBogdan Chiriţoiu, despre prevenţie şi amenzi: Biserica se chinuie de 2.000 de ani să ne îndrepte, dar fără să ai şi o bâtă nu îi corectezi pe oameni

ExternAlexandru Grumaz: Marea Neagră, de la „lac rusesc“ la spaţiu de securitate al Europei

EvenimenteDragoș Preda: Invitație pentru Membrii Club Romania

CulturaIoan-Aurel Pop: Eminescu – valoarea absolută a culturii româneşti

SocialSever Voinescu: Ghidul Andrei Șerban

MoldovaIulian Chifu: La Chişinău – majoritate de coaliţie, fără cheie de control şi fără frâneClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe