Adriana
Publicat în 27 iunie 2018, 09:01 / 71 elite & idei

Mireille Rădoi: BCU „Carol I” a găzduit decernarea titlului de Doctor Honoris Causa E.S. Miroslav Lajčák

Mireille Rădoi: BCU „Carol I” a găzduit decernarea titlului de Doctor Honoris Causa E.S. Miroslav Lajčák
+ Observator

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a găzduit în urmă cu câteva zile, ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului Miroslav Lajčák – Preşedintele Adunării Generale a ONU, acordat de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), anunță BCU.

Miroslav Lajčák a fost întâmpinat de directorul general al BCU „Carol I”,  conf. univ. dr. Mireille Rădoi și de rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie și i-au fost prezentate, într-un tur ghidat, spațiile bibliotecii.

Miroslav Lajčák a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Comenius (Bratislava), a urmat un masterat în dreptul internaţional la Moscova şi a studiat la Centrul European „George Marshall” din Garmisch-Partenkirchen (Germania).

Miroslav Lajčák și-a dedicat viața profesională serviciului diplomatic, reprezentând atât Republica Slovacă, cât și comunitatea internațională. Din anul 1988, a activat în diplomaţia Cehoslovaciei, apoi a Slovaciei. În perioada 1991-1993, Miroslav Lajčák a lucrat la ambasadele cehoslovace şi slovace de la Moscova, apoi a lucrat în aparatul central al MAE al Slovaciei. În perioada 1994-1998, a fost ambasador în Japonia. A ocupat posturi în Bruxelles, Bosnia și Herțegovina și Muntenegru, unde a fost o figură cheie în medierea crizelor post-conflict din Balcanii de Vest, Republica Federală Iugoslavia, Rusia. Din 1999 până în 2001, domnul Lajčák a fost asistent executiv al trimisului special al Secretarului General al ONU pentru Balcani, Eduard Kukan. În perioada 2001-2005, Miroslav Lajčák a fost ambasador al Slovaciei în Iugoslavia (din anul 2003, în Serbia şi Muntenegru) şi, prin cumul, ambasador în Albania şi Macedonia (cu reşedinţa la Belgrad). Din decembrie 2005 până în mai 2006, Miroslav Lajčák a fost reprezentantul special al Înaltului reprezentant al UE, Xavier Solana, în problema pregătirii şi desfăşurării referendumului pentru independenţa Muntenegrului. La 1 iulie 2007, Miroslav Lajčák a ocupat funcţia de Înalt reprezentant al comunităţii internaţionale şi Reprezentant special al UE în Bosnia şi Herţegovina. În perioada 2009-2010, Lajčák a fost ministru al Afacerilor Externe al Slovaciei.

Din 2010 până în 2012, E.S. Miroslav Lajčák a contribuit la formarea noului serviciu diplomatic al Uniunii Europene, Serviciul European de Acțiune Externă, în calitate de Director General pentru Europa și Asia Centrală. În plus, a fost și negociatorul-șef al UE pentru acordurile de asociere ale UE cu Ucraina și Moldova, precum și reprezentantul UE pentru „discuțiile de 5 + 2” privind procesul de reglementare transnistreană.

În anul 2017, Miroslav Lajčák a fost ales de Adunarea Generală a ONU președinte al celei de-a șaptezeci și doua sesiuni, până în septembrie 2018. În momentul alegerii sale, Miroslav Lajčák era ministru al Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovace, o poziţie pe care a deținut-o din aprilie 2012. În perioada aprilie 2012 – martie 2016, a fost, de asemenea, viceprim-ministru al țării sale.

 

 

BCU „Carol I” a găzduit decernarea titlului de Doctor Honoris Causa E.S. Miroslav Lajčák

Ultima ora:

ObservatorSilviu Cerna: Morala îndoielnică și pericolele statului social

PoliticKlaus Iohannis se va întâlni astăzi, la Londra, cu premierul Theresa May

EconomieSilviu Cerna: Morala îndoielnică și pericolele statului social

ExternValentin Naumescu: It’s not the economy, stupid! Trump pierde controlul în Camera Reprezentanţilor dar polarizarea ideologică a Americii se adânceşte

EvenimenteMugur Isărescu: Invitație BNR, 25 octombrie 2028 – Conferință ELEC „The Danube Triangle”

CulturaRadu Preda: Memoria abandonată

SocialIoan-Aurel Pop: În anul Centenarului Marii Uniri, ţara are nevoie de o vlagă nouă şi de energii de viitor

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe