Matei Bogdan
Publicat în 23 martie 2022, 13:47 / 254 elite & idei

Mireille Rădoi: Mircea Eliade, omagiat la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” la 115 ani de la naşterea sa

Mireille Rădoi: Mircea Eliade, omagiat la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” la 115 ani de la naşterea sa

Marţi, 22 martie 2022, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, a organizat conferinţa „Eliade şi India” împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Indiei şi Institutul de Istorie a Religiilor.

În deschiderea evenimentului, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, a realizat o prezentare a manuscriselor lui Mircea Eliade şi a istoricului acestora. Domnia sa a menţionat participarea BCU la licitaţia „Magia Cuvântului – Eliade, Cioran, Blaga şi Goga” din dorinţa de a spori patrimoniul bibliofil al instituţiei cu artefacte culturale care au aparţinut personalităţilor aflate în strânsă legătură cu istoria BCU. În încheierea alocuţiunii, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” a vorbit despre demersurile întreprinse de BCU privind digitizarea colecţiilor sale pentru facilitarea accesului la documente, inclusiv la cele din fondul Eliade.

ES Rahul Shrivastava, ambasadorul Indiei la Bucureşti a realizat un portret al lui Mircea Eliade, istoricul polivalent care a concretizat prin cercetările sale o punte între statul român şi cel indian.

Viorel Stănilă, ministrul plenipotenţiar a citit fragmente din memoriile lui Mircea Eliade despre primele simpozioane ţinute în Aula Fundaţiei Universitare „Carol I”, care devenise neîncăpătoare pentru publicul dornic de a-i asculta pe membrii grupului Criterion.

Olivia Toderean, directorul general al Departamentului de Afaceri Globale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, făcând trimitere şi la experienţa diplomatică a lui Mircea Eliade, a încadrat conferinţa în contextul mondial actual, amintind că intervenţia promptă a României în ajutorarea refugiaţilor indieni din Ucraina a contribuit la îmbunătăţirea legăturilor interstatale româno-indiene.

Bogdan Tătaru-Cazaban, directorul interimar al Institutului de Istorie a Religiilor a mulţumit organizatorilor şi l-a prezentat pe dr. Eugen Ciurtin care a preluat partea de specialitate a conferinţei răspunzând întrebărilor publicului la finalul expunerii sale.

„Mă bucur să vă întâmpin în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, cu un prilej cu totul special care pe noi ne bucură şi ne onorează. Conferinţa „Eliade şi India” organizată astăzi, la 115 ani de la naşterea lui Mircea Eliade, în colaborare cu partenerii noştri alături de care am reuşit să coagulăm un program ales, dedicat celui care tot în această sală, împreună cu intelectuali ai vremii fascina publicul tot mai numeros venit să îl asculte. În această zi de sărbătoare reflectăm cu admiraţie la moştenirea rămasă de la Eliade”, a declarat Mireille Rădoi.

În holul Aulei, Biblioteca Centrală Universitară a organizat o expoziţie cu manuscrise şi ediţii bibliofile ale operelor lui Eliade, în colaborare cu Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române.

Conferinţa a fost transmisă în direct, pe pagina de Facebook Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”.

Ultima ora:

ObservatorCristian Păun: Cele mai importante erori în agricultura românească

PoliticKlaus Iohannis salută anunțul lui Biden de la summitul G7 privind sprijinul SUA, Japoniei, Coreei de Sud și EAU pentru reactoarele modulare mici din România

EconomieCristian Păun: Cele mai importante erori în agricultura românească

ExternMarco Badea: Câteva noi informații despre invazia pe scară largă începută de Vladimir Putin în Ucraina

SocialGrațian Mihăilescu: Sunt tare bucuros că am realizat acest proiect pentru Reșița și că abia aștept să-l văd pus în aplicare

EvenimenteAndreea Negru: Financial education at entrepreneurial level – the key to business success

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Ion Moraru

EditorialRadu Magdin: A Case for Big Time, Really Global, InternationalisationClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe