OraNoua.ro
Publicat în 29 august 2012, 13:31 / 668 elite & idei

Mireille Rădoi – Premiu de Excelenta pentru marea pianista Ilinca Dumitrescu in Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucuresti

Mireille Rădoi – Premiu de Excelenta pentru marea pianista Ilinca Dumitrescu in Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucuresti

Miercuri, 29 august 2012, ora 12.00, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucuresti, a avut loc ceremonia de acordare a Premiului de Excelenta pentru marea pianista Ilinca Dumitrescu, la cei 60 de ani de viata creatoare.

Organizatorii evenimentului sunt Biblioteca Centrala Universitara „Carol I” din Bucuresti, Uniunea Criticilor, Redactorilor si Realizatorilor Muzicali „Mihail Jora” si Asociatia Euro CulturArt. Vor vorbi despre biografia si opera muzicala si culturala a sarbatoritei conf.univ.dr. Mireille Radoi, prof.univ.dr. Grigore Constantinescu si Dan Mircea Cipariu. Premiul de Excelenta ce i se ofera cu acest prilej doamnei Ilinca Dumitrescu e o lucrare semnata de artistul vizual Mihai Zgondoiu. In cadrul ceremoniei va fi prezentat un film dedicat doamnei Ilinca Dumitrescu. Biblioteca Centrala Universitara „Carol I” va deschide cu acest prilej o expozitie de carte si manuscrise muzicale. Ceremonia se va inchide cu un cocktail. Parteneri media: Radio Romania Cultural, revista „Cultura” si www.agentiadecarte.ro.

La 29 august 2012, Biblioteca Centrala Universitara „Carol I” din Bucuresti, Uniunea Criticilor, Redactorilor si Realizatorilor Muzicali „Mihail Jora” si Asociatia Euro CulturArt o sarbatoresc pe marea pianista Ilinca Dumitrescu, la cei 60 de ani de viata creatoare. Premiul de Excelenta ce i se ofera cu acest prilej doamnei Ilinca Dumitrescu e o lucrare semnata de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Fotografii unicat, un documentar realizat la Palatul Peles, partituri si carti cu autograf din partea unor muzicieni si compozitori celebri, rememorari ale unor timpuri in care pianul era un mediator intre poezie si transcendent, toate acestea sunt atinse de vitalitatea si rafinamentul Ilincai Dumitrescu.

Detinatoare a celor mai importante premii in tara sa natala (Premiul Academiei Romane – 1995, Premiul Institutului Cultural Roman – 2003 „pentru promovarea muzicii romanesti in lume’’), dar si a multor distinctii internationale (printre care ,,Commendatore dell’ Ordine della Stella della Solidarietà Italiana’’ , distinctie conferita de catre Presedintele Republicii Italiene), Ilinca Dumitrescu este un artist complet, cu o discografie semnificativa, in Romania si S.U.A. Amintesc, la o repede ochire, lucrari de Scarlatti (cele 14 Sonate au fost considerate, in 1986, de catre „International Record Critics Award”, reunit la New York, printre cele mai bune albume ale anului, stand alaturi de cele semnate de Emil Gilels, Radu Lupu, Murray Perahia, Bernard Haitink, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo), Mozart, Beethoven, Schumann, Liszt, Enescu s.a.

A concertat in orase din 5 continente, 40 de tari, 33 de capitale ale lumii, in importante sali de concerte. A studiat cu profesori celebri: Cella Delavrancea si Mihail Jora in Romania, Stanislav Neuhaus si Iakov Flier la Conservatorul de Stat „P.I.Ceaikovski” din Moscova, a absolvit in 1978 cu distinctia maxima „Diploma de Merit”. In 1984, primeste Premiul Criticii Muzicale Romane pentru ciclul de recitaluri ,,Decenii contemporane’’ . In 1998, in urma turneului de concerte, Ministerul Culturii si Educatiei din Bolivia ii confera titlul si diploma de ,,Oaspete ilustru al culturii boliviene’’ ( ,, Huésped ilustre de la cultura boliviana’’). In anul 2000 primeste premiul revistei ,, Actualitatea muzicala’’ din Bucuresti pentru activitatea muzicala internationala ( Premiul ,, Meridianele Muzicii ‘’ ). In 2004 i s-a acordat Ordinul Meritului Cultural in grad de Cavaler.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe