Matei Bogdan
Publicat în 7 noiembrie 2018, 16:40 / 412 elite & idei

Mireille Radoi: Pseudoelite pentru Pseudodemocratie  

Mireille Radoi: Pseudoelite pentru Pseudodemocratie  

Ideologia este un concept dezvoltat si operationalizat in urma analizei vietii politice in state in care elita politica era formata in jurul unor valori. Oameni care credeau in mare masura in ceea ce sustineau public. Oameni cu rezistenta mica la disonante cognitive, copiii sau nepotii parintilor sau bunicilor lor care isi dadeau viata in dueluri iscate din nimicuri. Parintii si bunicii celor care au implementat ceea ce astazi se numeste ideologie se intalneau la 7 dimineata, cu 2 pistoale si un martor, si isi riscau viata in numele unei valori – onoarea – lezata din cele mai absurde cauze: o cautatura urata, un ton ridicat, o gluma nesarata. The era of accountability.

Copiii si nepotii au plecat cu entuziasm in marele razboi, o dovada a masurii in care imaginea eroismului poate infecta spiritul uman. Adevarata intransigenta a valorii numita onoare a escaladat malign in marele derapaj numit al doilea razboi mondial.

Deoarece vorbim de generatii, trebuie sa acceptam ca generatia post WW2 a fost una obsedata de supravietuire, incercand permanent sa impace compromisul factual relevant cu onoarea invatata de la parinti. In acest creuzet s-a format protopopulismul.

In Romania, dupa caderea comunismului, am avut un exemplu scoala de protopopulism. Ceea ce intregul glob traieste astazi este doar o extensie a intrebarii: crezi in valorile tale sau doar vrei puterea? Populismul alege intotdeauna a doua varianta.

In 2017, POPULISMUL a fost ales cuvantul anului de Cambridge Dictionary. El este o combinatie de elemente discursive si cognitive, care cu greu poate fi incadrata drept ideologie, pentru ca ideologia presupune un cadru fix in care se desfasoara actiunile politice, iar cei care merg la vot in mod democratic au incredere in viitorul actiunilor politice.

Or, populismul presupune ca politicianul sa ia orice decizie sau sa faca orice promisiune care il poate ajuta sa castige alegerile, pentru ca dupa castigarea puterii sa anuleze promisiunile de facto si sa guverneze statul dupa propria vointa si dupa propriul interes. Pseudoideologia duce inerent la pseudodemocratie.

Dupa aceasta clarificare, putem stabili 2 dimensiuni functionale in evolutia postdecembrista a elitei politice romanesti

 1. Ce se vede de la Bucuresti, pe canalele media
 2. Ce se vede in Romania tribal-arhetipala, zonele in care toata lumea cunoaste pe toata lumea si deciziile electorale se realizeaza de-a valma

Analizand ce se vede din Bucuresti, vorbim natural de stanga si dreapta si evolutia lor in timp.

Putem stabili astfem 3 perioade

 1. Perioada postcomunista, in care expertiza liderilor PCR a fost transferata spre PDSR cu maxim randament electoral – 1989-2004
 2. Perioada de tranzitie electorala, in care asa numita dreapta a incalecat lupta anti-coruptie si anti-PSD, printr-un lider charismatic -2004-2014
 • Perioada de normalizare, in care elanul ideologic s-a inmuiat iar cei care au preluat fraiele au fost cei care aveau cea mai multa motivatie de investit – 2014-2018

Sa analizam fiecare perioada in parte.

Intrebari

 1. Sunt Cozmanca, Hrebenciuc si Nastase exponenti ai perioadei postcomuniste? Ca decidenti, erau mai calificati in raport cu liderii actuali? Experienta comunista trebuia luata in calcul in societeatea romaneasca post comunista sau descalificata printr-un robbespianism standard?
 2. In ce masura tranzitia Basesciana s-a folosit de lupta anticoruptie pentru a-si proteja succesul electoral, generand ipocrit venituri pentru campania electorala?
 • Daca dreapta a ridicat stidardul anticoruptie, nu este normal ca votantii sai sa fie complet dezamagiti cand afla ca cei pe care i-au votat infunda puscariile in dosare in care au furat din bani publici?

Aceste 3 intrebari ne-ar putea ajuta sa intelegem dinamica de vot.

Organizarea din teritoriu este esentiala. Romania rurala si a urbanului mic decid soarta votului. Trebuie sa intelegem dinamica electorala din zonele care aduc 60% din voturi, in conditii de prezenta scazuta. Or, abia aici avem o tema de studiat privind generatiile politice. Tatal primar, fiul consilier: ce valori se transmit?

Miza fundamentala este reimprospatarea clasei politice? Cine este dispus sa intre in aceasta categorie din ce in ce mai detestata? Partidele politice stau de peste 10 ani in 15% incredere, iar acei 15% sunt acordati de respondentii care raspund ca au incredere ca o sa fie bine pentru toata lumea, practice irelevanti.

Cum vom construi o elita politica locala si nationala daca elita intelectuala si profesionala evita intrarea in prea decredibilizata clasa politica? Cu cat un segment social este etichetat mai negativ, el va atrage cvasi exclusiv resurse umane dispuse sa se asocieze unui mediu perceput ca toxic – deci un invers al scarii de valori si competente.

Iesirea de sub spectrul dinastiilor locale (rural si urban mic) exportate ulterior ca elita nationala, de fapt o pseudoelita, prin:

 • Modificarea legii electorale pentru a evita avantajul ilegitim al primarilor deja in functie prin 2 tururi de scrutin
 • Limitarea la maximum 2 mandate a alesilor locali
 • Cultivarea unui ethos al implicarii si responsabilizarii prin resetarea perceptiei publice fata de politicieni.

Pe scurt – iesirea din logica selectiei sociale negative.

 

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe