Matei Bogdan
Publicat în 4 decembrie 2019, 20:03 / 611 elite & idei

Mireille Rădoi: Un produs de diplomație culturală – Femei remarcabile din România și din Peru

Mireille Rădoi: Un produs de diplomație culturală – Femei remarcabile din România și din Peru

Ambasada Peru în România, Fundația Universitară „Carol I” și Editura Muzeului Național al Literaturii române au organizat marți, 3 decembrie (a.c.) la Biblioteca Centrală Universitară, în Salonul „Carol I”  lansarea cărții „Femei remarcabile din România și din Peru” coordonată de doamna Mireille Rădoi, președintele Fundației Universitare „Carol I”.

Ediția bilingvă româno-spaniolă editată de Muzeul Național al Literaturii Române, marchează 80 de ani de relații diplomatice între România și Peru, cu accent pe rolul semnificativ jucat în varii domenii din istoria celor două țări de 40 de personalități feminine, în etape diferite de timp.

Întâlnirea s-a bucurat de prezența Excelenței Sale doamna Maria Eugenia Echeverría Herrera, ambasadoarea Republicii Peru în România, E.S. Dl. Felipe Guillermo Alvarez de Toledo – ambasadorul Argentinei în România, a domnului Radu Safta – Director General al Departamentului pentru Afaceri Globale din cadrul Ministerului de Afaceri Externe, a directorului Arhivelor Diplomatice din cadrul MAE Doru Liciudar și a altor personalități din mediul diplomatic, cultural și științific. 

„Acest proiect a pornit de la ideea că trebuie făcut un pod între cele două culturi pentru că  uneori legăturile culturale dintre state pot fi chiar mai importante decât legăturile politice. Ne-am gândit că o carte este un produs care rămâne pentru totdeauna și care se va găsi mereu într-o bibliotecă, mereu disponibilă celor interesați. Cartea nu are un preț de piață, este o ediție limitată realizată pentru inimile noastre, dorindu-se o punte între cele două țări prin intermediul biografiilor acestor 80 de personalități feminine.” a declarat doamna Mireille Rădoi, președintele Fundației Universitare „Carol I”.

În alocuțiunea sa, doamna ambasador  Echeverría Herrera a ținut să salute prezența în sală a doamnei academician Maya Simionescu, una din personalitățile incluse în carte. De asemenea, ambasadoarea și-a arătat satisfacția pentru realizarea lucrării, ca semn aniversar al celor 80 de ani de relații diplomatice dintre cele două țări:

Anul trecut Biblioteca Națională din Peru și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” au semnat un memorandum de cooperare și unul dintre rezultatele sale este această frumoasă carte. Vrem să mulțumim doamnei Mireille Rădoi și echipei domniei sale pentru buna colaborare pe care a avut-o cu Biblioteca Națională din Peru dar și Muzeului Național al Literaturii Române pentru tipărirea cărții. Suntem conștienți cât de important este să menționăm rolul pe care l-au jucat în istorie anumite personalități feminine românce și peruviene pentru a depăși obstacole și pentru a influența în bine societățile din care au făcut parte. Această carte surprinde contribuțiile pe care 40 de femei românce și 40 de femei peruviene le-au avut în anumite domenii: politică, diplomație, jurnalism, drepturile femeilor, reforme sociale, știință, sport și artă. Menționez doar câteva nume: Micaela Bastidas, în Peru și tânăra Ecaterina Teodoroiu în România, un simbol al armatei române. De asemenea, în politică Lady of Cao, în Peru, și Regina Maria în România, poeta Elena Văcărescu, prima femeie membru al Academiei Române, iar în Peru María Jesús Alvarado etc.

www.dcnews.ro

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe