Matei Bogdan
Publicat în 16 februarie 2022, 18:43 / 291 elite & idei

Mireille Rădoi: Ziua Națională a Lecturii la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”

Mireille Rădoi: Ziua Națională a Lecturii la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”

Marți, 15 februarie 2022, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române a organizat prima ediție a Zilei Naționale a Lecturii.

                În deschiderea evenimentului, Directorul General al BCU „Carol I”, Mireille Rădoi, a declarat că Ziua Națională a Lecturii are menirea de a marca importanța unui obicei, altădată clăditor de suflet, dar care tinde să se piardă, din păcate” și a accentuat faptul că „lectura este creatoare de valoare, de legătură umană, de conexiuni profunde între concepte, care schimbă modul de a trăi”.

                Evenimentul a fost moderat de Directorul General MNLR, Ioan Cristescu, care a relatat că „lectura dezvoltă imaginația, spiritul, mintea, dar însănătoșește și corpul. Ea presupune un ceremonial pentru cei care ascultă un text citit și ucenicie pentru cei care doresc să trăiască mult, creativ și sănătos”.

                Consilierul Administrației Prezidențiale, Sergiu Nistor, a subliniat faptul că „prin lectură, cartea ni se descoperă ca o prețioasă deschidere spre semeni, prin care intrăm în dialog cu ceilalți, de aceea Ziua Națională a Lecturii ne așează mai aproape unii de ceilalți”.

                Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a menționat că „ziua de 15 februarie nu este întâmplător aleasă, aceasta fiind ziua de naștere a celor doi titani, Titu Maiorescu și Spiru Haret, cei care și-au asumat cultura acestei țări, ceea ce pune o mare responsabilitate pe umerii noștri. Faptul că aniversăm 65 de ani de la înființarea Muzeului Național al Literaturii Române și că ne aflam în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” este o aliniere de lucruri care fac să ne îndreptăm spre lectură. Prin aceasta se creează legături profunde și statornice în rândul tinerilor, ajutându-i să viseze, să înțeleagă, să ajungă în toate colțurile lumii, să participe la aventuri, și în ultimă instanță să devină cetățeni activi ai acestei țări. Nu se poate o Românie educată fără cultură și lectură, de aceea proiectul își propune să creeze din lectură un obicei cotidian”.

                În cadrul evenimentului au luat cuvântul și alți reprezentanți ai instituțiilor relevante, cu implicare în peisajul cultural: Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, Sebastian Burduja – Deputat PNL, inițiatorul legii pentru declararea Zilei Naționale a Lecturii, Nicușor Dan – Primarul General al Municipiului București, Mircea Dumitru – membru al Academiei Române, Mihaela Ștefan – Inspector Școlar General al ISMB*, Dragoș Neagu – Preşedinte ANBPR**, Cristina Popescu – Director General Romfilatelia S.A.

                La această zi importantă au fost prezenți liceeni și oaspeți de seamă care au o contribuție activă la dezvoltarea cultural-educațională a societății: Doina Banciu, Vicepreședinte al Academiei Oamenilor de Știință din România, Mohamed Ketata, Director regional al Agenţiei Universitare a Francofoniei, Irena Chiru, Profesor universitar Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, Cristian Petcu, Președinte al Fundației Colegiului Național de Apărare, Tănase Stamule, decan al FABIZ-ASE București, Ioan Matei, Director în cadrul Ministerului Culturii, Virgil Nițulescu, Directorul Muzeului Ţăranului Român, Ioan Pavăl, Primarul comunei Dumbrăveni-Suceava și Costin Buta, Director Wopa Communication.

                Cu acest prilej, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a realizat o expoziție de documente inedite, menită să pună în lumină personalitățile lui Titu Maiorescu și Spiru Haret, iar Romfilatelia a lansat întregul poștal dedicat Zilei Naționale a Lecturii.

                Proiectul va continua și în zilele următoare când  personalități ale lumii culturale – academicieni, cercetători, scriitori și artiști (Ana Blandiana, Ioan-Aurel Pop, Mircia Dumitrescu, Irinel Popescu, Mircea Dumitru, Ioana Nicolaie, Doina Ruști, Horia Gârbea, Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, George Mihăiță, Nicu Alifantis, Ion Bogdan Ștefănescu, Adriana Trandafir, Cătălina Mustață Marius Bodochi, Sandu Pop, Anghel Damian) – vor purta un dialog despre importanța lecturii cu elevi din colegii și licee bucureștene.

Ultima ora:

ObservatorCristian Păun: Cele mai importante erori în agricultura românească

PoliticKlaus Iohannis salută anunțul lui Biden de la summitul G7 privind sprijinul SUA, Japoniei, Coreei de Sud și EAU pentru reactoarele modulare mici din România

EconomieCristian Păun: Cele mai importante erori în agricultura românească

ExternMarco Badea: Câteva noi informații despre invazia pe scară largă începută de Vladimir Putin în Ucraina

SocialGrațian Mihăilescu: Sunt tare bucuros că am realizat acest proiect pentru Reșița și că abia aștept să-l văd pus în aplicare

EvenimenteAndreea Negru: Financial education at entrepreneurial level – the key to business success

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Ion Moraru

EditorialRadu Magdin: A Case for Big Time, Really Global, InternationalisationClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe