Adriana
Publicat în 26 aprilie 2017, 20:24 / 181 elite & idei

Mirel Palada, despre taximetristi vs Uber

Mirel Palada, despre taximetristi vs Uber
+ Observator

Pe de o parte sînt cei care, pe bună dreptate, scot în evidență cu indignare faptul că Uber este un serviciu care, în spatele cuvintelor mari și frumoase, cum ar fi profesionalism și concurență și piață liberă, reușește contraperformanța să eludeze legile acestei țări mediocre și să nu plătească taxe. România nu este singura țară unde are loc această dezbatere la adresa felului în care companiile de catalizare online trec granițele și ignoră regulile naționale.
Și cei care sînt preocupați de aceste încălcări ale legii și sînt indignați de această nedreptate au dreptate.
Pe de altă parte sînt cei care, la fel de pe bună dreptate, scot în evidență tot cu indignare relele tratamente ale taximetriștilor din România, îndeosebi din București. Servicii de calitate îndoielnică, manele, fumat, atitudine disprețuitoare, furat la tarif, dar mai ales selecția agresivă a clienților, în funcție de distanță și destinație. “Nu-ți convine? Ia tramvaiul”. Mai mult, se discută de asemenea despre legislația cvasi-monopolistă, pe bază de emitere de licențe, care predispun la acte de corupție și de abuz de putere în administrația locală, la ridicarea de bariere de intrare și de împiedicare a concurenței în acest domeniu în care, totuși, unii fac bani. Nu este singurul domeniu unde aceste bariere să existe – gîndiți-vă la monopolul și la activitatea discreționară a notarilor, de exemplu.
Iar cei care sînt preocupați de aceste abuzuri și sînt indignați de aceste nedreptăți, și ei la rîndul lor au la fel de multă dreptate.
Evident că sînt cei care, ca în pilda cu regele Solomon, să vină și să zică că nu poate să aibă și ăia, și ăilalți în același timp dreptate. Acelora le zic: și voi aveți dreptate. Drept pentru care vă sugerez să faceți cum a făcut și regele Solomon și cum fac și eu: băgați-i în paștele mamilor lor de taximetriști și de alți aroganți care-și bat joc de banii voștri, nu încurajați nici încălcarea legii și alte corporatisme de tefeliști atomici, luați-vă o mașină și mergeți unde vreți voi, cînd vreți voi, nestingheriți de nimeni, liberi precum păsările cerului.
Asta înseamnă libertatea, pufoșilor. Să nu-ți pese de taximetriști.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe