Adriana
Publicat în 26 aprilie 2017, 20:24 / 186 elite & idei

Mirel Palada, despre taximetristi vs Uber

Mirel Palada, despre taximetristi vs Uber
+ Observator

Pe de o parte sînt cei care, pe bună dreptate, scot în evidență cu indignare faptul că Uber este un serviciu care, în spatele cuvintelor mari și frumoase, cum ar fi profesionalism și concurență și piață liberă, reușește contraperformanța să eludeze legile acestei țări mediocre și să nu plătească taxe. România nu este singura țară unde are loc această dezbatere la adresa felului în care companiile de catalizare online trec granițele și ignoră regulile naționale.
Și cei care sînt preocupați de aceste încălcări ale legii și sînt indignați de această nedreptate au dreptate.
Pe de altă parte sînt cei care, la fel de pe bună dreptate, scot în evidență tot cu indignare relele tratamente ale taximetriștilor din România, îndeosebi din București. Servicii de calitate îndoielnică, manele, fumat, atitudine disprețuitoare, furat la tarif, dar mai ales selecția agresivă a clienților, în funcție de distanță și destinație. “Nu-ți convine? Ia tramvaiul”. Mai mult, se discută de asemenea despre legislația cvasi-monopolistă, pe bază de emitere de licențe, care predispun la acte de corupție și de abuz de putere în administrația locală, la ridicarea de bariere de intrare și de împiedicare a concurenței în acest domeniu în care, totuși, unii fac bani. Nu este singurul domeniu unde aceste bariere să existe – gîndiți-vă la monopolul și la activitatea discreționară a notarilor, de exemplu.
Iar cei care sînt preocupați de aceste abuzuri și sînt indignați de aceste nedreptăți, și ei la rîndul lor au la fel de multă dreptate.
Evident că sînt cei care, ca în pilda cu regele Solomon, să vină și să zică că nu poate să aibă și ăia, și ăilalți în același timp dreptate. Acelora le zic: și voi aveți dreptate. Drept pentru care vă sugerez să faceți cum a făcut și regele Solomon și cum fac și eu: băgați-i în paștele mamilor lor de taximetriști și de alți aroganți care-și bat joc de banii voștri, nu încurajați nici încălcarea legii și alte corporatisme de tefeliști atomici, luați-vă o mașină și mergeți unde vreți voi, cînd vreți voi, nestingheriți de nimeni, liberi precum păsările cerului.
Asta înseamnă libertatea, pufoșilor. Să nu-ți pese de taximetriști.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe