OraNoua.ro
Publicat în 21 aprilie 2015, 12:57 / 179 elite & idei

Mirel Palada identifică personalitatea care îl devansează pe Iohannis în sondaje. Previziune neagră pentru Predoiu și cine ar putea deveni o ”Syriza domesticită”

Mirel Palada identifică personalitatea care îl devansează pe Iohannis în sondaje. Previziune neagră pentru Predoiu și cine ar putea deveni o ”Syriza domesticită”

Sociologul Mirel Palada a vorbit, în cadrul unui interviu oferit PSnews.ro, despre schimbarea drastică de atitudine a fostului șef de stat Traian Băsescu față de activitatea DNA, sfârșitul „lunii de miere” a lui Klaus Iohannis și cota de încredere la care va ajunge acesta, precum și despre cea mai mare problemă pe care o va avea PNL.

În ceea ce privește ultima serie de declarații ale lui Traian Băsescu cu privire la șefii justiției din România, sociologul consideră că schimbarea de discurs este cauzată de încheierea mandatului său de președinte, fostul șef de stat trezindu-se că foștii săi subordonați nu îi mai ascultă ordinele.

Cu privire la Klaus Iohannis, Mirel Palada susține că acesta a pierdut deja prima poziție în topul încrederii românilor, întrucât fondatorul SMURD Raed Arafat se situează în mod constant în jurul cifrei de 70%. Sociologul estimează o stabilizare în jurul a 55 de puncte procentuale de încredere a românilor în șeful statului.

Pe de altă parte, Mirel Palada laudă inițiativa premierului de a reduce TVA la alimente, fiind de părere că măsura va duce la consolidarea bazei electorale a PSD, dar și la extinderea acesteia către clasa de mijloc. Totodată, măsura luată de Guvern îi va pune în dificultate pe liberali, care nu au decât șansa de a deveni o „Syriza domesticită”, care să conteste toate măsurile Executivului.

 

Reporter: Cum interpretati schimbarea radicala de atitudine a lui Traian Basescu fata de activitatea DNA si modul de functionare a sistemului judiciar romanesc?

Mirel Palada: Traian Băsescu nu mai este președinte și, drept urmare, simte că subordonații de pe vremuri nu-l mai ascultă, nu-l mai bagă în seamă, au altă agendă, alt șef. Lumea-i rea, viața-i grea.

Traian Băsescu a ieșit la pensie. Iar oamenii la pensie sînt triști și vulnerabili, expuși în fața vîntului rece al istoriei, vicisitudinilor pe care le suportă oamenii obișnuiți, ăia care nu sînt semizei și șefi de CSAT. Se numește hybris și se tratează cu extract de Elena Udrea.

Reporter: “Luna de miere” a lui Klaus Iohannis se apropie de sfarsit. Apar primele critici la adresa Presedintelui, cea mai recenta fiind legata de plecarea sa in vacanta. In jurul carei cifre credeti ca se va stabiliza cota de incredere a sefului statului in acest an? Cat timp estimati ca va trece pana cand Klaus Iohannis va pierde prima pozitie in topul increderii romanilor?

Mirel Palada: Se va stabiliza undeva în jur de 55 puncte procentuale de încredere. Spre comparație, Traian Băsescu, în primul său an de mandat, după același vîrf de semizeu de aprox 70% în primele luni, a evoluat în următorii doi ani în banda aproximativ constantă 50-55.

Aud multe voci care îi cîntă prematur prohodul lui Iohannis, susținînd că “se va prăbuși în curînd”. Analiștii catastrofici minimizează inerția socială și mai ales puterea de prezervare atitudinală dată de frica de disonanță cognitivă. Iohannis va rămîne tăticul semizeu al României în perioada următoare. Pentru că mulți l-au votat și le va lua ceva timp pînă să se convingă ei în mintea lor în creierul lor că poate totuși nu a fost bine. Asta mai încolo, nu acum, în anul de grație iohannică 2015.

Cînd va pierde Iohannis prima poziție în topul încrederii românilor? Tehnic, aproape că a pierdut-o deja, încă de cînd a devenit președintele României. Asta pentru că Raed Arafat niciodată n-a coborît de pe soclul său de semizeu public situat în mod constant la nivelul de 70% încredere.

Asta-i vestea proastă pentru Iohannis: că deja este altul mai strălucitor decît el, de la bun început. Vestea bună pentru el este că, în afară de Raed Arafat, altul nu este care momentan să-i conteste supremația simbolică. Chiar și cînd Iohannis va ajunge la 50-55, și acolo aerul vedetelor publice este rarefiat, doar Isărescu adăstînd la umbra Olimpului de opinie publică.

Anul 2015 este anul lui Iohannis, în care își poate permite să înoate pe spate ca vulturul și să facă greșelile specifice calificării la locul de muncă. Din 2016 încolo va începe partea cu adevărat grea pentru el. Vorba cîntecului de pahar: ah, ce dureros…

Reporter: Premierul a anuntat recent reducerea TVA pentru toate alimentele. Credeti ca aceasta masura ii va aduce un plus electoral lui Victor Ponta in vederea alegerilor de anul viitor? Au ramas liberalii fara munitie electorala?

Mirel Palada: Răspunsul la amîndouă întrebările este simplu: evident da. Mai ales cînd se va face și reducerea generală a TVA de la 24% la 20% începînd cu ianuarie. 2016.

Premierul a reușit performanța de a se adresa atît clasei sociale mai predispusă să-l voteze, prin reducerea TVA la TOATE alimentele, inclusiv serviciile de alimentație publică, consolidîndu-și astfel baza electorală.

Dar și să-și extindă baza electorală către clasa de mijloc, prin scăderea generală a TVA preconizată de la anul și mai ales prin introducerea noului Cod Fiscal, care prezintă îmbunătățiri evidente pentru acest segment social / electoral.

Săracii liberali nu mai au decît soluția să devină un soi de Syriza instituțională, de Syriza domesticită, care să conteste tot și toate. Adică un construct ideologic și electoral dificil, aproape oximoronic.

Asta în condițiile în care, încet-încet, România a ieșit din criză și își consolidează cei șapte ani de vaci grase, perioada de creștere economică.

O să fie greu pentru liberali la anul. Sărăcuții de ei…

Reporter: Credeti ca ipoteza conform careia Laurei Codruta Kovesi i se pregateste un profil prezidential este viabila?

Mirel Palada: Nu. Această ipoteză creață, dar îndrăzneață, face parte din muuuultele perdele de fum și petarde aruncate în ultimii ani pe scena politică, să aibă ăia mici și pufoși ce ronțăi pe la talk showuri, cuvinte proaspete, pline de înțelepciune țîfnoasă.

Este foarte dificil ca românii să fie convinși în viitorul apropiat să voteze o femeie, pentru că sîntem un popor conservator din punct de vedere valoric.

Mai ales o femeie care, prin atitudine și prin poziția sa instituțională, nu prezintă nici o promisiune de inclusivitate, de generozitate socială, ci doar de tăioșenie și de acțiuni punitive.

Oamenii vor un lider care să le ofere ceva, chiar și doar la nivel simbolic: speranță, siguranță, imagine, încredere.

Laura Codruța Kovesi nu e adecvată pe acest palier simbolic. Punctele sale tari de comunicare și imagine sînt în altă parte a imaginarului social, acolo unde s-a poziționat și Monica Macovei, cu succesul electoral limitat de care a dat dovadă.

Reporter: Credeti ca in urma actiunilor procurorilor si a schimbarii pachetului de legi electorale vom avea o schimbare profunda a clasei politice din Romania?

Mirel Palada: Habar n-am. Depinde ce înțelegeți prin “profundă”. În România, aici la porțile Orientului, ou tout est pris a la legere și unde Măria Ta, prea multă pi’ta mă-tii, vorba consilierului neamț și exasperat al lui Carol I, părerea mea de sociolog pufos este că nimic nu este profund, totul este conjunctural și superficial și cumva mermelit, ca să folosesc un cuvînt drag inimii mele și să mai provoc niște necesare apoplexii indignate la pufoșii antiguvernamentali.

Avem deja de a face cu schimbări graduale în mai tot ce se cheamă România. De 10-15 ani, gradual România s-a schimbat încet-încet, zi cu zi, an cu an, pînă am ajuns că dacă faci comparația României anului 2000 cu România anului 2015, multe sînt semnificativ diferite. Dar s-au întîmplat gradual. Nu pocnind din bici, nu hocus pocus Arabela pane Rumburak învîrtim din inel, dăm din bagheta magică și gata! avem o Românie perfectă, ca în Neckermann.

La fel și cu efectele recente ale telenovelei DNA și ale tuturor celorlalte mișcări de șurubelniță pentru fine tunning din partea grupului de înțelepți ascunși de la butoanele ascunse: gradual, domnilor și onorată instanță. Lucrurile se schimbă brusc și dintr-o dată și profund și spectaculos doar în filmele cu Chuck Norris.

Politicienii vor fi ceva mai înțelepți și mai reticenți în a băga mîna la borcanul cu miere, drept urmare a acțiunilor DNA. Nivelul central de conducere politică va avea o putere mai mare de control asupra teritoriului, ca urmare a introducerii votului pe liste.

Dar tot cu materialul clientului vom lucra, tot cu ăia pe care îi avem la îndemînă, cu aproximativ aceiași oameni politici, modulo trei cinci șapte șaptezeci băgați la tubulatură.

De aceea consider că e mult mai probabil ca efectele schimbării să se întîmple mai greu, mai puțin repede decît își doresc cei care se uită prea mult la filmele cu Chuck Norris, unde nici întristare, nici suspin, dară nici scenariu bine scris au percepție adecvată a curgerii timpului nu există.

Reporter: Prezenta PSD la guvernare pana la momentul electoral din 2016 ar putea afecta scorul electoral si intentia de vot pentru social-democrati la alegerile de anul viitor, avand in vedere ca, in genere, un partid aflat la guvernare se erodeaza?

Mirel Palada: Pe de o parte se va eroda, conform legii de fier forjat pe care o cunoaștem cu toții prea bine. Pe de altă parte va beneficia de o perioadă de creștere / relansare economică și va profita de terminarea lunii de miere a lui Iohannis care va dura tot anul 2015, dar nu și anul 2016. Efectele divergente în bună măsură se vor compensa.

Cine va cîștiga? Nici măcar Laura Codruța Kovesi nu știe, darămite un biet sociolog pufos și ticălos și vîndut puterii, căruia nici măcar exit pollul nu i-a ieșit cum trebuie…

Reporter: Il vedeti pe Victor Ponta premier si dupa 2016?

Mirel Palada: Nici măcar Laura Codruța Kovesi nu știe, darămite un biet sociolog pufos și ticălos și vîndut puterii, căruia nici exit pollul nu i-a ieșit cum trebuie…

Reporter: Dupa inculparea lui George Scutaru, mai are Catalin Predoiu vreo sansa de a deveni premier? Sau PNL ar avea mai mult de castigat prin nominalizarea altui candidat, precum Alina Gorghiu? Exista in PNL in momentul de fata vreun nume cu profil adecvat pozitiei de premier?

Mirel Palada: Toate întrebările dvs stau sub imperiul logicii probabilistice. Nu putem vîntura certitudini, că ne bate Doamne Doamne și probitatea profesională. Drept urmare, e necesar să citim probabilistic toate răspunsurile pe care vi le-am dat în cadrul acestui interviu și să continuăm la fel.

E mult mai probabil ca după incidentul Scutaru, Cătălin Predoiu să aibă șanse din ce în ce mai mici să devină premier. Oricum, Cătălin Predoiu nu stă prea bine la nivel de imagine, nu trece sticla, nu saltă în procente, nu spune nimic memorabil, e insipid inodor incolor, n-are făinoșag electoral. Un pufos.

PNL e foarte probabil să nu cîștige din nominalizarea Alinei Gorghiu. Nu că am ceva cu ea, e frumoasă, e inteligentă, are bîzdîc, încearcă ceva. Dar v-am mai spus: românii încă nu sînt suficient de maturi emoțional încît să accepte să fie conduși de o femeie. Au în continuare nevoie de o imagine fantasmatică de lider puternic, dîrz dar aspru, vorba cîntecului lui Andrieș. Father figure. Tătuca. Va mai trece ceva apă pe Dîmbovița pînă veți vedea în cele mai înalte funcții ale statului o femeie.

În momentul de față PNL nu are un nume vizibil de premier. Dar nici PDL-ul nu avea înainte să-l numească pe Boc. Și Boc a stat bine mersi premier mulți ani la rînd. Dacă acum nu există, asta nu înseamnă că nu poate apărea foarte ușor din eșalonul doi cineva mai puțin cunoscut care să umple locul gol.

În politică, la fel ca și în fizică, natura nu suferă spațiile goale, vidul, și-l umple repede – repede cu omuleți mulți și feluriți. Precum cimitirele sînt pline de oameni de neînlocuit, la fel și grădinițele și organizațiile județene sînt pline de viitori premieri, președinți de consilii județene, primari și alte demnități publice despre care unii catastrofici prevăd că va fi foarte greu la anul să se găsească niște candidați, de cînd cu urgia DNA.

O să fie. Don’t worry, că o să fie. Ca în bancul cu ursul: o să fie, o să fie…

http://psnews.ro

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe