Misu Negritoiu: In urmatoarele 6 luni, nu se va mai intampla nimic care sa genereze crestere economica
Invitatul lui Marius Dobrescu la emisiunea Revista presei de la Digi 24, Misu Negritoiu a facut o serie de declaratii incendiare legate de situatia fondurilor europene, dar si de actuala clasa politica si relatia conflictuala cu Comisia de la Bruxelles.
Actualul presedinte al ING Bank Romania a fost primul care a semnat un acord de asistenta economica nerambursabila a UE catre Romania, in cadrul programului PHARE, inca din anul 1991.
Unul dintre cei mai reputati specialisti in acest domeniu, Misu Negritoiu crede ca ”e un semnal de alarma si Comisia de la Bruxelles a luat aceasta decizie ca inca un semnal in plus in ultimele luni ca lucrurile sunt intr-un derapaj serios si daca am intrat intr-un club trebuie sa ne aliniem la standardele moderne ale gestiunii banilor.
Avem o capacitate de guvernare limitata, pentru ca avem un sistem institutional slab, in care interesele personale sunt inaintea celor institutionale. Toata masinaria administratiei romanesti nu functioneaza la nivelul UE.Am avut un control destul de dirijat de la Bruxelles, in perioada de preaderare, ni s-a aratat ce trebuie transformat.
Cand am intrat in UE, s-a trezit o mandrie nationala in care s-a zis ca suntem colegi, dar nu impartasim aceleasi valori. Cand ajungi la chestiunea financiara, lucrurile sunt si mai grave. Noi trebuie sa ne analizam intern, cine suntem si ce vrem sa facem, cum sa reusim sa facem fata in acest club croit pe anumite standarde.
Aici nu e o echipa larga, fiecare cu treaba lui. E o structura cu reguli clare. Daca nu te ridici la acelasi nivel, nu impartasesti aceleasi valori, nu folosesti aceleasi metode, iesi din acest club si cineva te trage de maneca sa faci lucrurile cum trebuie.”
Previziunile facute de Misu Negritoiu in ce priveste evolutia situatiei economice romanesti nu sunt dintre cele mai imbucuratoare. „Avem un set de probleme externe si unul de probleme interne. Setul de probleme externe e zona euro, recesiunea, relansarea cresterii economice. Europa continua sa ramana la acelasi nivel. Atata timp cat exporturile sunt in Europa, piata de desfacere e mai restransa. Dacia a demonstrat ca se vinde si in recesiune.
Problema euro nu s-a rezolvat, zona euro la fel. Grecia n-a gasit nicio solutie. E foarte greu. Populatia e la limita rabdarii si asta creste riscul politic. Ce se intampla in Romania, e greu sa identifici ce va fi bine. Consensul e ca in urmatoarele 6 luni nu se va intampla nimic care sa genereze incredere, crestere economica…. Asistam de luni de zile la certuri sterile. Chiar daca vor disparea dupa alegeri, nu vedem un plan clar cu ce se va intampla.”
Dar adevarata mare problema a societatii romanesti, in opinia sa este calitatea clasei politice, a conducatorilor. „Institutiile politice nu s-au profesionalizat. Trebuie sa-si produca cadrele proprii. Ar fi trebuit sa avem politicieni de meserie. Nu poti s-o faci peste noapte, oamenii care se joaca cu soarta cetatenilor trebuie sa fie pregatiti pentru asta.”
Articol publicat pe www.finantistii.ro
Ultima ora:
ObservatorRadu Burnete: Cine sunt patrioții și cine sunt canaliile și trădătorii care sunt dispuși să vândă țara asta Rusiei pe nimic
PoliticRadu Burnete: Cine sunt patrioții și cine sunt canaliile și trădătorii care sunt dispuși să vândă țara asta Rusiei pe nimic
EconomieCristian Tudor: Ultragreens continuă să demonstreze că inovația, perseverența și angajamentul pentru excelență pot face diferența
ExternAnca Dragu discută la Bruxelles despre integrarea în structurile financiare europene
SocialElena Calistru, la audierea din comisia REGI a Parlamentului european, despre viitorul politicii de coeziune din perspectiva societății civile
EvenimenteAlexandra Dobre: Am bucuria de a vă invita la un moment special pentru mine!
EditorialRadu Carp: Mesia de pe TikTok – o dezinformare de proporţii (I)
CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe