Adriana
Publicat în 10 aprilie 2013, 13:29 / 97 elite & idei

Misu Negritoiu: Lumea offshore se desfiinteaza. Falimentul bancar din Cipru poate fi considerat o razbunare

Misu Negritoiu: Lumea offshore se desfiinteaza. Falimentul bancar din Cipru poate fi considerat o razbunare
+ Observator

Discutia pe tema paradisurilor fiscale „nu mi se pare ca este ceva nou, amploarea este mai mare, dar lupta tarilor dezvoltate impotriva offshore-urilor este veche”, spune la Digi24 Misu Negritoiu, economist si fost ministru de Finante, in emisiunea „Impartial”. „Fondurile de investitii, conturile unor companii si persoane fizice isi gasesc localizarea in paradisurile fiscale. Fenomenul nu e nou”, arata economistul.

Alte declaratii:
Nu te aresteaza pentru asta, dar se schimba regulile jocului, iar toata lumea se reorienteaza, isi lichideaza conturile, isi muta banii. Au incercat nemtii sa puna impozite, americanii descurajeaza clar aceasta practica. Este clar ca e o ofensiva apriga a finantistilor, iar lumea offshore se desfiinteaza.
Criza a restrans resursele, nu mai este loc. Inainte era loc pentru toata lumea: isi imparteau si bune si rele, acum se numara fiecare ban si nu mai este loc si pentru altceva. Din pacate pentru Cipru, si ei au cazut victime acestui val.
Daca vorbim despre o criza financiara, ea este o criza a exceselor. Ciprul este o tara cu 18 miliarde de euro Produs Intern Brut si 820 miliarde active bancare. Situatia este irepetabila si nu se compara cu Romania.
O alta problema este de model economic. Am vazut un reputat politician spunand: Ciprul trebuie sa fie lectia pentru noi, avem o problema cu bancile straine, trebuie sa avem bancile noastre. Nu inteleg: in Cipru sunt banci cipriote, in Grecia sunt banci grecesti… nu asta este problema! La noi e o economie deschisa – faptul ca avem banci straine. Acolo nu este asa ceva; probabil ca daca ar fi fost si banci straine poate nu era asa.
Cand guvernul Olandei a ajutat una sau alta din banci, a bagat zeci de miliarde ajutor. Noi vorbim aici de 5 miliarde pe care Ciprul nu poate sa-i gaseasca pentru a-si sustine bancile

www.cursbnr.ro

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe