Adriana
Publicat în 16 aprilie 2013, 22:54 / 84 elite & idei

Mişu Negriţoiu: Un acord cu FMI acum este necesar. România nu este şi nu va fi niciodată Cipru

Mişu Negriţoiu: Un acord cu FMI acum este necesar. România nu este şi nu va fi niciodată Cipru
+ Observator

„România se finanţează mai bine, mai ieftin, nu am mers niciodată cu finanţarea deficitului pe pieţele internaţionale şi interne mai bine ca acum”, spune la Digi24 economistul Mişu Negriţoiu, preşedintele grupului ING România. El crede că va exista un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, dar dacă Guvernul nu reuşeşte să facă ce scrie în actualul acord, „probabil vor fi motive serioase, pentru că nu e uşor să recrutezi manageri privaţi pentru atâtea companii de stat”.
Invitat la Digi24 în emisiunea „Imparţial”, alături de analistul Dan Suciu, Mişu Negriţoiu a făcut o analiză asupra situaţiei economico-politice a ţării. „Un guvern care a fost ales cu o majoritate confortabilă se aşteaptă să rămână patru ani; când este ales cineva pe patru ani, se aşteaptă de la el să facă lucruri, că are timp suficient. Asta e deja o premiză, un bonus, un cec în alb, deci pieţele reacţionează ca atare. Ce poate să se întâmple în România? Nimic rău. Nu poate să cadă guvernul. În al doilea rând, va trebui ca acest cec în alb să fie completat cu lucruri concrete. Deocamdată semnalele sunt aproape de nehotărâre, ambivalente. Până la urmă, coaliţia de guvernare este ambivalentă.
Ce se întâmplă cu privatizările – pare că sunt semnale bune. Ce se întâmplă cu celelalte lucruri de genul Oltchim, iar este ambivalent.”

Din aceeaşi emisiune: „Lumea offshore se desfiinţează. Falimentul bancar din Cipru poate fi considerat o răzbunare” – Mişu Negriţoiu

Un ministru liberal care dă semne de stânga
Preşedintele grupului ING România atrage atenţia că nu este momentul potrivit pentru ca guvernul să dea dovadă de generozitate. Cât priveşte sistemul sanitar, ministrul de resort, Eugen Nicolăescu, dă semne de orientare de stânga: „Sistemul de sănătate este mai degrabă frustrat că alocaţiile bugetare nu sunt la nivelul altor ţări. Pe de altă parte, nici cele care sunt alocate nu sunt bine cheltuite. Sunt semnale, culmea este, de la un ministru liberal, semnale destul de stânga, cu o generozitate aproape dezarmantă, ca să nu spun înspăimântătoare, cu creştere de salarii, de pensii, care cred că va fi contrazisă de realitate. Nu cred că este timpul să dea timpul la pungă acum; nu au cum să-şi mai revină.”

România nu este şi nu va fi niciodată Cipru
Revenind la poziţia bună a României pe pieţe, acest fapt este rezultatul măsurilor nepopulare de austeritate luate la debutul crizei, crede economistul: „Este bonusul, dar şi scadenţa măsurilor atât de dure şi nepopulare care s-au luat în urmă cu trei ani. Până la urmă, ajustările fiscale s-au făcut, în comparaţie cu alte ţări. Corecţia a fost la timp. Am fost extrem de norocoşi că am intrat în acord cu Fondul Monetar Internaţional înainte de a se declanşa criza din Grecia. Nici nu vreau să mă gândesc ce se întâmpla dacă aveam nevoie de bani după declanşarea crizei din Grecia şi probabil nici nu trebuie să discutăm, pentru că este istorie, dar chiar aveam o problemă.”
„România nu este Cipru şi nu va fi niciodată”, afirmă Mişu Negriţoiu. „Noi suntem relaxaţi, pieţele sunt relaxate că, oricât ai depăşi deficitul bugetar, oricum nu poţi să dai lucrurile peste cap.”
Cu FMI, economistul crede că poate exista un nou acord: „Dacă nu reuşesc să facă ce scrie în actualul acord, probabil vor fi motive serioase, pentru că nu e uşor să recrutezi manageri privaţi pentru atâtea companii de stat.” În cadrul acordului în derulare, „s-a văzut că devierile au fost tolerate dacă ele au fost obiective. Dar în condiţiile României de astăzi, cu o largă majoritate, cu un guvern stabil (…) să ai o ancoră suplimentară pentru viitor este foarte important. Eu cred că ei (guvernul) au maturitatea politică să realizeze că un acord cu FMI acum este necesar”, conchide Mişu Negriţoiu.
www.digi24.ro

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe