Matei Bogdan
Publicat în 20 februarie 2019, 14:30 / 215 elite & idei

Mugur Isărescu: BNR s-a dus în Parlament să le strice „petrecerea” politicienilor

Mugur Isărescu: BNR s-a dus în Parlament să le strice „petrecerea” politicienilor

Dezbaterile de ieri din Parlament la care au participat membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale și comisiile de specialitate ale Senatului pot fi împărțite pe mai multe teme.

Prima este cea strict tehnică, în care discuțiile s-au axat pe argumente profesioniste referitoare cu precădere la politica monetară și cu focalizarea atenției asupra indicelui de dobândă ROBOR.

În esență, informațiile oferite au fost utile. Pe de o parte, pentru a înțelege că lucrurile sunt mai complexe decât le prezintă adeseori politicienii. Pe de altă parte, pentru că s-a explicat că grupurile de lucru constituite de BNR și Ministerul Finanțelor analizează metodologia de calcul a ROBOR și iau în considerare, de ce nu?, chiar o modificare a algoritmului. Dar, guvernatorul Isărescu nu le-a dat mari speranțe senatorilor că o modificare a metodei de calcul va duce automat și la o scădere a dobânzii.

A doua temă este legată de raportarea pe care o realizează banca centrală în Parlament. Ar trebui ca întâlnirile să fie instituționalizate, iar, în timp, divergențele de opinii să fie atenuate. Dezbaterea în Parlament a unor teme financiare ar trebui să devină regulă.

Poate principalul câștig pentru publicul larg care a urmărit dialogul din Senat a fost să descopere complexitatea problemei numită ROBOR. Consumatorii ar trebui să înțeleagă că dobânzile nu pot fi reduse prin ordonanță de urgență și nici măcar de banca centrală singură.

Ideea cheie pe care a spus-o Mugur Isărescu este aceea că dobânzile sunt o cauză și nu un efect. Adică, o cauză a deficitului bugetar mare (chiar guvernatorul Isărescu i-a îndemnat pe parlamentari, dacă tot lucrează în aceste zile la buget să micșoreze deficitul la 1%). De asemenea, reprezentanții Băncii Naționale au explicat că dobânzile pot fi mai mici doar atunci când vor scădea inflația, deficitul de cont curent și cel al balanței comerciale.

Sunt afirmații corecte, din punct de vedere economic, pe care politicienii le spun foarte rar. În ultima perioadă, toate rateurile din economie, precum creșterea cursului de schimb valutar sau a dobânzilor au fost aruncate de zona politică în responsabilitatea Băncii Naționale.

O a treia temă prezentă în dezbaterile din Parlament este legată de insinuările făcute de senatorul Zamfir la adresa guvernatorului BNR. Într-o neclaritate totală, Daniel Zamfir a încercat să creeze o legătură între guvernatorul BNR și Fondul Național de Investiții – FNI. Cu mare dificultate senatorul ALDE a spus că pe vremea când Mugur Isărescu era premier, FNI ar fi cumpărat titluri de stat în valoare de un miliard de euro. În primul rând, suma este de domeniul incredibilului. Apoi, informația era atât de neclară încât seamănă mai degrabă cu un „fake news”. Dar scopul a fost atins: o vorbă aruncată în vânt a reușit să facă legătura între imaginea guvernatorului BNR și cea a unui fond de investiții care a intrat în faliment.

Independența BNR este esențială. Mai ales într-un moment care se anunță a fi complicat din punct de vedere economic. Motivul este simplu: viziunea politicienilor este pe termen scurt, în cheie electorală. Pentru a câștiga voturi, aceștia sunt gata să sacrifice orice indicator economic, de la inflație, la dobânzi și de la deficite, la întreprinderi mici și mijlocii. Banca Națională are un rol ingrat, acela de „a strica petrecerea” politicienilor.

La final, doar o ultimă idee: în Italia, se discută elaborarea unei legi prin care rezerva de aur a băncii centrale să treacă la stat. Motivația inițiatorilor legii este ca eventualele litigii internaționale să nu ducă la plata unor despăgubiri în aur. Drumul spre iad poate fi, însă, pavat cu cele mai bune intenții.

https://www.rfi.ro/economie-109146-bnr-parlament-strica-petrecere-politicieni

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe