OraNoua.ro
Publicat în 26 februarie 2014, 16:58 / 178 elite & idei

Mugur Isărescu: Consensul politic este esențial pentru trecerea la euro

Mugur Isărescu: Consensul politic este esențial pentru trecerea la euro

Consensul politic este esențial pentru trecerea la euro, care nu trebuie să fie doar o ‘ambiție’, iar îndeplinirea criteriilor de convergență este o condiție necesară dar nu suficientă, a arătat joi, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în discursul rostit cu ocazia conferirii titlului de Doctor Honoris Causa de către Universitatea din București.

‘Pe lângă convergența reală este necesar consensul politic. Aș spune că ultimul este aproape cel mai important’, a precizat Isărescu.

Referindu-se la evoluțiile politice, adoptarea euro și reforma instituțională, guvernatorul a subliniat că ‘îndeplinirea criteriilor de convergență este o condiție necesară, dar nu suficientă’, iar trecerea la euro nu trebuie să fie doar ‘o ambiție’, consesul politic fiind esențial.

‘Obiectivul adoptării euro este cel mai probabil o ancoră, pentru a face politicile economice eficiente. Trebuie să fim conștienți ce avem de făcut. Nu este vorba de ambiție. România a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește criteriile de la Maastricht. Să vedem finalizate reformele instituționale. Una dintre ele este uniunea bancară iar România are consens în această problemă și din partea președintelui și a primului-ministru’, a spus guvernatorul BNR.

Acesta a reamintit, de asemenea, orizontul anilor 2018 — 2019 ca dată pentru aderarea României la euro, însă consideră că este necesar ca întreaga țara să fie bine pregătită.

‘Bucureștiul poate să intre mâine în zona euro, dar trebuie să intre toată România’, a subliniat Mugur Isărescu.

La ceremonia găzduită de Aula Magna a Facultății de Drept, în rândul audienței s-a aflat și premierul Victor Ponta, alături de alți oficiali din BNR și reprezentanți ai lumii universitare și academice.

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe