OraNoua.ro
Publicat în 2 aprilie 2014, 17:47 / 141 elite & idei

Mugur Isărescu: Creditarea va reveni pe plus în câteva luni

Mugur Isărescu: Creditarea va reveni pe plus în câteva luni

Creditarea va reveni pe plus în câteva luni, având în vedere că asistăm la o intensificare a promovării creditelor, iar o parte din banii eliberați prin reducerea rezervelor minime obligatorii atât la lei cât și la valută de la începutul acestui an au mers către sporirea creditării, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă.

„Creditarea în lei pare că merge într-un ritm destul de vioi. Scăderea creditării în valută este, însă, ceva mai accentuată decât creșterea la lei.(…) Fără să am o evaluare a băncii, nu foarte departe, chestiune de luni, vom vedea creditul total, lei plus valută, că va intra în terenul pozitiv”, a precizat Isărescu.

El a spus că banca centrală urmărește impactul pe care l-a avut în piața bancară reducerea rezervelor minime obligatorii operată în data de 8 ianuarie 2014, având în vedere că BNR își menține obiectivul de reducere a acestor rezerve la nivelul din țările UE, de 2%, într-un interval de timp rezonabil. În acest moment, însă, având în vedere că lichiditatea din piață este ridicată, iar dobânzile interbancare pe termen scurt ajung și la 0,5%, guvernatorul susține că trebuie să mai aștepte cu o nouă reducere a rezervelor.

„Nu văd România în Uniunea Bancară Europeană sau să treacă spre euro cu un asemenea nivel al rezervelor minime obligatorii (n.r.—12% la pasivele în lei și 18% la cele în valută). Noi ne propunem acest lucru (n.r. — reducerea rezervelor), dar uitați că din foarte multe considerente, creditarea în lei, chiar dacă a luat-o la drum, merge destul de greu”, susține guvernatorul BNR. Acesta a afirmat că a atras atenția bancherilor deseori cu privire la excesul de lichiditate din piață care împiedică BNR să reducă rezervele.

„De un an le tot spun: Aveți bani! În afară de surplusul de lichiditate care există pe piață, dobânzile se duc în jos spre 0,5% pe piața monetară, mai aveți un sac de bani în lei și în valută în rezervele minime obligatorii în lei și în valută. Suntem gata să le reducem când veți da semnale clare sau veți absorbi acest exces de lichiditate”, a mai spus guvernatorul BNR.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României /BNR/ a decis, vineri, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an. CA al BNR a hotărât și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei și în valută, la 12 și respectiv 18 la sută.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe