OraNoua.ro
Publicat în 21 mai 2014, 13:40 / 145 elite & idei

Mugur Isărescu: Criza a afectat România, dar rezultatele ajustării s-au văzut în 2013

Mugur Isărescu: Criza a afectat România, dar rezultatele ajustării s-au văzut în 2013

Rezultatele ajustării economice s-au făcut simțite în performanța economică din 2013, după ce criza declanșată în 2009 a afectat și România, a declarat, marți, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în deschiderea Forumului de afaceri româno-ceh, găzduit de BNR.

‘Criza declanșată în 2009 a afectat și economia României, creând un mare dezechilibru în ceea ce s-a obținut în anii de boom economic. A fost necesară o ajustare, dar rezultatul acestei ajustări s-a văzut în performanța economică din 2013’, a spus guvernatorul BNR.

Acesta a reamintit performanțele în îndeplinirea criteriilor de la Maastricht și măsurile în vederea preconizatei treceri la euro, în 2019.

‘Deficitul a scăzut la 1% din PIB, inflația a fost redusă la un nivel în jurul a 3%, iar datoria publică a scăzut la 40%. Stabilitatea prețurilor este un element de referință în menținerea unui nivel al inflației scăzut. România și-a propus să adere la zona euro în 2019 și mai are o perioadă ce cinci ani să demonstreze potențialul său de convergență reală. Uniunea Monetară nu poate funcționa coerent în absența unui parteneriat fiscal.

România sprijină inițiativa Uniunii Bancare, pentru consolidarea stabilității financiare. Banca Națională va fi activă în sprijinirea atingerii convergenței nominale, pregătirea pentru adoptarea euro și menținerea stabilității financiare’, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a reamintit că România mai are de îndeplinit cerințele privind sustenabilitatea politicii fiscale, convergența pe termen lung și rata de schimb.

Mugur Isărescu a invitat companiile românești să investească în Cehia, iar pe oamenii de afaceri cehi prezenți la București să cunoască vinurile românești.

‘Forumul poate fi o ocazie pentru a-i persuada pe oaspeții din Cehia să aprecieze vinurile românești, să le cunoască, așa cum este cunoscută berea cehească’, a arătat Isărescu.

Președintele Republicii Cehe, Milos Zeman, a spus că Cehia este pregătită să exporte în România și, de asemenea, să importe ‘fructe și legume’.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe