Matei Bogdan
Publicat în 28 noiembrie 2018, 14:15 / 88 elite & idei

Mugur Isărescu: Din 2024, România poate intra în mecanismul premergător adoptării euro. „Este o decizie politică”

Mugur Isărescu: Din 2024, România poate intra în mecanismul premergător adoptării euro. „Este o decizie politică”

România ar putea intra în anul 2024 cu moneda naţională în mecanismul ratelor de schimb (ERM2), premergător adoptării monedei unice europene, dată care este „un orizont rezonabil”, potrivit guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

„Orizonul rezonabil de intrare în ERM2 este 2024, de acolo drumul este doar înainte, fie că durează doi ani, fie că durează mai mult”, a declarat Mugur Isărescu la Profit Financial Forum.

Adoptarea euro devine,tehnic, posibilă doar dacă variaţia cursului leului faţă de euro se încadreayă într-o bandă de ± 15% tip de doi ani şi mai sunt respectat şi alte praguri referitoare la variația inflației, a dobânzilor, s deficitului bugetar și a datoriei publice.

Mai mult, însă decât atât, trecerea la euro nu este o problemă „dacă vrea sau nu guvernatorul. Este o decizie politică de mare responsaabilitate”, dincolo de complexitatea raportului de sute de pagini al Comisiei însărcinate cu evaluarea condițiilor de aderare, a mai spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a ridicat din nou problema faliilor de convergenţă cu Zona Euro a diferitelor regiuni şi oraşe din România, ca şi dificultatea progreselor acestui proces.

„Toți suntem grăbiți că viața noastră este scurtă, dar aici nu este o cursă de sprint ci de rezistență și nu putem eșua. Zona euro nu este o zonă de convergență, iar Slovenia e cazul concludent. A intrat acum 10 ani când era la 70% din media europeana și a scăzut cu 5 procente în 10 ani. Am fost la sărbătoarea lor anul trecut, de 10 ani, și nu a fost o sărbătoare”, a punctat Mugur Isărescu.

Iar Slovenia este „o țară mică, de 2 milioane de locuitori, cât Bucureștiul, fără problemele noastre structurale”, a amintit guvernatorul BNR.

Comisia de trecere la euro își finalizează acum raportul, care va fi prezentat luna viitoare.

www.cursdeguvernare.ro

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: România poate fi expusă unor ameninţări

PoliticVictor Ponta: Relatia Romania – SUA/ cateva impresii si concluzii in urma intalnirilor politice pe care le-am avut la Washington!

EconomieIulian Fota: România poate fi expusă unor ameninţări

ExternAlexandru Lăzescu: Extremele confiscă spațiul public american

EvenimenteCorina Crețu invită România să se înscrie cu proiecte de calitate la Gala RegioStars Awards 2019

CulturaRadu Preda: Un model inepuizabil

SocialOctavian Badescu: Tranzactionarea imobiliara si capcana sumei rotunde – o misiune imposibila?

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe