OraNoua.ro
Publicat în 12 februarie 2014, 15:10 / 170 elite & idei

Mugur Isărescu: Nu vedem pericol de deflație în România

Mugur Isărescu: Nu vedem pericol de deflație în România

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a afirmat, joi, că în România nu există pericol de deflație, deși inflația de bază a intrat temporar în teritoriu negativ, în trimestrul patru din 2013.

‘Nu vedem pericol de deflație în România. Această evoluție, altminteri favorabilă indicelui pe care noi îl urmărim (CORE2 ajustat), este de natură conjuncturală. De fapt, evoluția acestui indice ne-a pus în situația să coborâm rata de dobânda de politică monetară chiar în condiții de tensiuni financiare în zona geografică în care trăim’, a precizat Isărescu, în conferința de presă în care a fost prezentat Raportul trimestrial asupra inflației.

Inflația de bază s-a menținut ‘în teritoriu negativ’ pe parcursul ultimului trimestru din 2013, cu o medie de minus 1%, potrivit datelor cuprinse în raportul trimestrial asupra inflației prezentat, joi, de guvernatorul BNR.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara, în noiembrie 2013, că măsura introducerii accizei suplimentare la carburanți, de 7 eurocenți pe litru, a fost propusă pentru a evita deflația, care ar fi dus la creșterea șomajului și la recesiune.

‘Această măsură are rolul de a evita deflația, care este mult mai periculoasă decât inflația. Toată Europa are problema asta, până și Germania se confruntă cu deflația. Japoniei i-au luat 20 de ani să iasă din deflație. Inflația duce la creștere economică, deflația la șomaj și recesiune, nu am auzit de deflație care să fi dus la creștere economică’, a precizat Voinea, la vremea respectivă.

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe