OraNoua.ro
Publicat în 5 aprilie 2017, 18:28 / 320 elite & idei

Mugur Isărescu: Pentru România, la 10 ani de la aderare preocuparea principală este să ținem cât se poate de drept drumul acesta

Mugur Isărescu: Pentru România, la 10 ani de la aderare preocuparea principală este să ținem cât se poate de drept drumul acesta

O Europă în mai multe viteze este o realitate, dar aceasta ar trebui interpretată în sensul de a nu crea bariere, iar pentru România, la 10 ani de la aderare, preocuparea principală este să ținem cât se poate de drept drumul acesta, susține guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

„O Europă în mai multe viteze este o realitate, pe de o parte. Ai o zonă euro, cu o parte din state. Ai state care nu sunt în zona euro, state care nu sunt nici cel puțin în spațiul Schengen. Deci acesta este o realitate. Eu înțeleg discuția în următorul sens: să nu punem bariere, să nu întărim aceste bariere și să facem de așa manieră încât politicile să ducă la subțierea acestor bariere și eliminarea lor într-o anumită perspectivă. Cred că pe noi, pe români, la cei 10 ani de la aderare, și trebuie să ne aducem aminte că a fost un succes această aderare, pentru că în anul 2000 propunerea pentru România era 2010, nu era 2007, și vă spune persoana care a negociat cu președintele Prodi (președintele Comisiei Europene, Romani Prodi, n.r.) intrarea României în anul 2007. Nu a fost deloc ușor să convingem Uniunea Europeană să ne primească în 2007. Acesta este realitatea. Deci pentru România, la 10 ani de la aderare preocuparea principală este să ținem cât se poate de drept drumul acesta, cât putem”, a declarat, miercuri, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.

Acesta a precizat că drumul are multe obstacole, unele din exterior, iar altele create în interior. De asemenea, Isărescu a subliniat faptul că România ar trebui să intensifice eforturile de convergență de o manieră cât se poate de echilibrată.

În ceea ce privește ținta de aderare la euro, guvernatorul a subliniat că nu mai are nicio țară o țintă și l-a citat pe fostul guvernator al Băncii centrale din Polonia, Marek Belka, precizând însă că nu îi împărtășește punctul de vedere, că „nu poți să intri într-o casă aflată în flăcări”.

Întrebat care au fost cauzele deprecierii leului din ultima perioadă, guvernatorul BNR susține că a considera o mișcare a cursului de schimb cu 1-2% a fi o depreciere reprezintă o exagerare.

„Eu cred că leul a fost extrem, chiar excesiv de cuminte și nu aș numi acest lucru depreciere. Este o monedă care este vie. Este foarte important acest lucru. Se comportă sănătos în condiții de mișcări de capitaluri care în mod frecvent sunt greu de prognozat, chiar dacă factorii sunt apropiați. Și vă dau exemplul nostru favorit: la criza din Turcia am asistat în 2013, sau după criza financiară din Turcia, am asistat în 2013 la ieșiri masive de capital, pentru ca în 2014 o criză chiar mai amplă și mai aproape de noi, în Ucraina, a determinat intrări masive de capital. Deci, fluxuri total opuse la factori externi, care în mod logic ar putea să fie considerați că merg în aceeași direcție. Și aș mai adăuga un lucru, în această perioadă am trecut printr-o perioadă cu incertitudini legate de evoluțiile din Statele Unite, o administrație nouă, politici noi și la punerea în practică a Brexitului. Dacă ar fi să explic de ce leul s-a mișcat cu mai puțin de 2% aș spune că sunt toți acești factori, dar nu i-aș băga sub umbrela depreciere”, a adăugat Mugur Isărescu.

În data de 17 martie, leul înregistra cel mai redus nivel din ultimii patru ani și jumătate în raport cu euro, cursul anunțat de Banca Națională a României (BNR) fiind de 4,5654 lei, mai mult cu 1,45 bani (+0,32%) în comparație cu valoarea din ziua anterioară, de 4,5509 lei pentru un euro.

Un nivel similar pentru moneda națională a fost consemnat în 17 iulie 2012, când un euro a fost cotat la 4,5651 lei.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe