OraNoua.ro
Publicat în 15 ianuarie 2014, 01:13 / 152 elite & idei

Mugur Isărescu: Rezervele minime obligatorii în România sunt încă foarte sus

Mugur Isărescu: Rezervele minime obligatorii în România sunt încă foarte sus

Ratele rezervelor minime obligatorii în România sunt încă ‘foarte sus’, comparativ cu țările din regiune, la fel și dobânda de politică monetară, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.

„Uitați-vă la cât sunt rezervele minime obligatorii în Polonia, Ungaria, Cehia și cât sunt la noi’, a precizat Isărescu.

El a explicat că rezervele minime obligatorii au rămas la un nivel înalt pentru că, deși au fost reduse în perioada 2009 — 2010, schimbarea programului și majorarea TVA de la 19% la 24% au oprit procesul de relaxare a politicii monetare pentru o perioadă de doi ani.

„Întârzierea reducerii rezervelor minime obligatorii ne îndepărtează de Europa. Am rămas cu un nivel înalt al rezervelor, pentru că am pornit de la 40% la valută, le-am redus în 2009 — 2010, însă schimbarea programului și majorarea TVA a oprit procesul de relaxare a politicii monetare pentru doi ani”, a subliniat șeful BNR.

În opinia acestuia, un nivel ridicat al rezervelor minime obligatorii reprezintă și menținerea unui nivel al datoriei pe termen scurt nejustificat de ridicat, care afectează și ratingul României.

De asemenea, un nivel ridicat al rezervelor poate constitui și un element de descurajare a creditării.

Conducerea BNR a hotărât, miercuri, reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituțiilor de credit la nivelul de 12%, de la 15%, și scăderea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută la nivelul de 18%, de la 20%, începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie — 23 februarie 2014.

 

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe