OraNoua.ro
Publicat în 30 aprilie 2014, 18:27 / 190 elite & idei

Mugur Isărescu: Riscurile la care este expusă România în contextul tensiunilor din Ucraina ‘par gestionabile’

Mugur Isărescu: Riscurile la care este expusă România în contextul tensiunilor din Ucraina ‘par gestionabile’

Riscurile la care este expusă România în cazul unor eventuale restricții economice în contextul tensiunilor din Ucraina ‘par gestionabile’, având în vedere exporturile limitate către Rusia și Ucraina, dependența redusă de gazele rusești și lipsa legăturilor directe dintre sistemele financiare, reiese din prezentarea susținută de guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la întâlnirea grupului Ambasadorilor țărilor asiatice, postată pe site-ul BNR.

‘Eventuale restricții economice sau perturbarea schimburilor comerciale ar putea afecta exporturile României sau aprovizionarea cu gaze, însă riscurile generate de tensiunile Rusia-Ucraina în ceea ce privește România par gestionabile. Exporturile către Rusia și Ucraina echivalează cu numai 4,7% din totalul exporturilor României, iar o reducere a acestora cu 10% — presupunând ca nu sunt compensate de creșteri în alte regiuni — ar tăia 0,16 puncte procentuale din creșterea economică a României’, susține guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Șeful băncii centrale a vorbit despre riscurile economice la adresa României ca urmare a tensiunilor din Ucraina, despre sistemul bancar și așteptările pentru 2014.

În privința consumului de gaze, România acoperă din producția internă, în medie, 80% din necesar, în timp ce gazele naturale importate provin exclusiv din Rusia. ‘Anul trecut, doar 15% din gazul consumat a fost de import, România ocupând astfel locul al treilea în topul țărilor UE cu cea mai redusă dependență de importuri de energie. O sistare completă a importului de gaze nu ar avea efecte tangibile până în perioada noiembrie — decembrie’, susține guvernatorul BNR.

Pe de altă parte, investitorii ruși au o prezență semnificativă în România, fie direct, fie prin holdinguri înregistrate în alte state UE, însă niciuna dintre companiile cu acționariat rus nu are „importanță sistemică’, notează guvernatorul, referindu-se la industria siderurgică (grupul rus TMK), metalurgia (Alro Slatina și Alor Oradea) sau sectorul rafinării (LukOil).

Sectorul bancar românesc nu are legături directe cu Rusia și Ucraina. ‘Băncile din România nu au acționari ruși sau ucraineni, iar expunerile băncilor românești pe entități din cele două țări sunt „neglijabile”, notează șeful BNR. ‘Singurele vulnerabilități ale sistemului bancar din România la criza din țara vecină se referă la potențiale efecte de „revărsare”, având în vedere expunerea băncilor din Austria și Franța pe Rusia și Ucraina. Însă solvabilitatea și lichiditatea confortabilă din sistemul bancar românesc ar trebui să acopere astfel de riscuri, dacă ele se vor materializa’, se arată în prezentarea guvernatorului.

În plus, până în prezent, impactul tensiunilor din regiune asupra pieței de capital și pieței valutare a fost moderat și nu a avut efecte de durată, subliniază Mugur Isărescu.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe