- Convergența reală este o noțiune complexă ce trebuie explicată deoarece nu se rezumă doar la nivelul PIB-ului pe locuitor. Acesta este un indicator sintetic și se referă mai ales la componente structurale și instituționale. Din perspectiva băncii centrale am construit în timp și dispunem de toate instrumentele specifice politicii monetare, le putem utiliza și le-am putut utiliza în ultima vreme. Nu am avut restricțiile pe care le-au avut alte bănci centrale”, a explicat oficialul BNR.
„Costurile cu care ne dezvoltăm depind esențial de maniera în care proiectăm în exterior dezvoltările interne. Există trei coordonate hotărâtoare pentru canalul comunicării care a devenit tot mai important în ceea ce privește politicile economice. (…) Vin de la o sesiune internațională, unde pentru prima oară în acel cerc de super-specialiști s-a discutat despre canalul comunicării. (…) Cele trei coordonate hotărâtoare sunt: informațiile de calitate, produse corect și constant, comunicarea publică în forme raționale la obiect și viziunea coerentă în care ideile sunt utilizate în proiecte concrete”, a mai spus guvernatorul BNR.
- Să nu ne așteptăm ca publicul larg să devină specialist. Nu are cum. Si noi trebuie să facem eforturi pentru a traduce din română în română mesajele noastre fără a le distorsiona.
- M-am referit cu câteva zile în urmă la avalanșa de formulări, cel puțin în titluri, de tipuri: „Banca Centrală a inundat piața cu lichidități”. Am încercat să explicăm că nu este deloc inundație, dar de vreme ce Ministerul de Finanțe scoate 20 de miliarde din piață și-i ține sub o formă sau alta ca o sterilizare în contu la său la BNR, faptul că noi dăm 18 miliarde, abia compensăm ce este scos din piață.
- Nici pe departe o inundație. De multe ori, lucrurile simple sunt mai greu de explicat decât cele complicate și cuvântul inudație prinde, e frumos, nu ne gândim că ar putea avea și conotație și interpretări care duc la deteriorarea încrederii, nu? „Păi de-aia avem inflație, Banca Națională inundă piața cu lichidități”. Fără să fie un reproș, uneori și expunerile dumneavoastră nu sunt suficient de atente. Nu trebuie să încurajați o asemenea prostie.
- Titluri de tipul: Băncile comerciale au luat cât le-a dat Banca Centrală par să fie nevinovate, dar sunt neadevărate. Ar trebui să explicați ce înseamnă o licitație cu limite de sume și o licitație fără limite de sume. Pare să fie același lucru. Până acum am avut licitații fără limite de sumă. Nu băncile comerciale au luat cât le-am dat noi. Ele au luat cât au vrut. Dacă o să o țineți așa, când o să punem o limită de sumă, e posibilă să punem o limită de sumă cândva, din anumite considerente, cum o să mai explicați deosebirile?
„Politica monetară nu poate fi unicul răspuns și nu poate soluționa aspecte și probleme importante ce în de alte paliere ale politici macroeconomice. Vedeți la câte reglaje fine apelăm. Licitație cu limită de sumă, fără limită de sumă, nu poate să fie o inundație ceva care să dispară după o săptămână, nu? O inundație de o săptămână e cam contradictorie. Încercăm cu aceste reglaje fine să contrabalansăm ceea ce ar trebui făcut în altă parte, în special cu politici structurale. Încercăm să facem un reglaj fin și între măsurile macroprudențiale revenite în prin plan ca o compensare la dificultatea de a face reforme structurale și să le îmbinăm cât se poate de bine cu politicile monetare clasice”, a explicat Guvernatorul Băncii Centrale.